ßßß Cookit - przepis na Tajski bulion mięsny z mlekiem kokosowy

Tajski bulion mięsny z mlekiem kokosowy

nazwa

Wykonanie

Danie to jest połączeniem Massaman curry i zupy z kurczaka. Dla tych którzy pierwszy raz słyszą tą nazwę, Masaaman curry jest to indyjska odmiana tajskiego curry. Zazwyczaj zawiera duże źródło białka w tym przypadku są to marchewki ziemniaki oraz orzeszki. Radzę używać bulionu własnej roboty gdyż smak jest całkowicie nieporównywalny. Bulion jest aromatyzowany mocnymi przyprawami oraz sosem rybnym, który dodaje tajskiego smaku, a następnie doprawiony słodkim curry, aby dodać nieco indyjskiego akcentu. Mleko kokosowe niesamowicie odświeża i wzbogaca smak. Ostatnio dodaje wszędzie gdzie się da orzechy, ich chrupkości w każdym daniu jest niesamowita. Zupę tą można zdobić w mniej niż godzinę co jak na tak złożone danie jest czasem bardzo krótkim. Po pierwszym razie całkowicie oszalałem na jej punkcie i powtórzę ja napewno niejeden raz. Smacznego!
6 szklanek bulionu z kurczaka
1 łyżka sosu rybnego
2 łodygi trawy cytrynowej
10 centymetrowy kawałek imbiru, o średnicy około 2-3 cm
4 duże ząbki czosnku
2 małe papryczki chilli
2 duże piersi z kurczaka
3 duże marchewki
10-15 małych ziemniaków
1/4 szklanki niesolonych prażonych orzeszków ziemnych, dodatkowe do dekoracji
Sól
4 szalotki
1,5 łyżeczki słodkiego curry
1 szklanka mleka kokosowego
2 paczki (400g) ugotowanego makaronu udon
Zacznij gotować bulion z sosem rybnym na średnim ogniu. Zdejmij zewnętrzne stwardniałe liście i odetnij korzonki. Ostrożnie przekroj łodygi wzdłuż na pół i dodaj do bulionu. Obierz imbir i pokrój w kostkę; dodaj do bulionu. Obierz czosnek, zmiażdż nożem i bardzo drobno pokrój; dodaj do bulionu. Przekrój papryczki chilli na pół i usuń ziarna oraz wewnętrzną błonę; dodaj do bulionu.
W międzyczasie przygotuj piersi z kurczaka. Wytnij błony i tłuszcz.
Zacznij przygotowywać ziemniaki i marchewki. Obierz marchewki. Za pomocą obieraczki julienne obierz marchewki z każdej strony aż bedą bardzo chude. Pozostałe wstążki odłóż do dekoracji a marchewki pokrój w plastry. Umyj ziemniaki i pokrój je na ćwiartki. Ziemniaki i plasterki marchewek włóż do miski i dodaj orzeszki.
Kiedy bulion zacznie sie gotować, spróbuj czy jest wystarczajaco słony. Powinien być odrobinę za słony. Po gotowaniu będzie idealny. Jeżeli jest zbyt mało słony dodaj trochę sosu rybnego bądź soli. Dodaj piersi z kurczaka i zmniejsz ogień do minimum. Kurczak będzie ugotowany po 15-20 minutach.
Obierz szalotki i pokrój je wzdłuż na cieniutkie plasterki i odstaw na bok. Będziesz musiał teraz poczekać na kurczaka więc w międzyczasie przygotuj curry, otwórz mleko kokosowe i makaron i zacznij sprzątać :)
Kiedy kurczak będzie gotowy przełóż go na talerz. Przecedź bulion przez sitko, aby pozostał sam płyn i przelej z powrotem do garnka. Dodaj curry i zwiększ ogień do średniego. Dodaj ziemniaki, marchewkę oraz orzeszki i gotuj przez ok 10 minut dopóki warzywa nie bedą gotowe.
Kiedy kurczak ostygnie pokrój go na małe kawałki (na jeden kęs).
Kiedy warzywa będą gotowe dodaj mleko kokosowe, pokrojonego kurczaka, 3/4 szalotek i makaron. Gotuj dopóki makaron i kurczak nie będzie gorący. Zdejmij z ognia i rodziel do misek dekorując każdą porcje wstążkami marchewek, szalotką i orzeszkami.
Źródło:http://classy-chef.blogspot.com/2015/02/tajski-bulion-miesny-z-mlekiem-kokosowy.html