Wykonanie
Danie to jest połączeniem Massaman
curry i zupy z
kurczaka. Dla tych którzy pierwszy raz słyszą tą nazwę, Masaaman
curry jest to indyjska odmiana tajskiego
curry. Zazwyczaj zawiera duże źródło
białka w tym przypadku są to
marchewki ziemniaki oraz orzeszki. Radzę używać
bulionu własnej roboty gdyż smak jest całkowicie nieporównywalny.
Bulion jest aromatyzowany mocnymi
przyprawami oraz
sosem rybnym, który dodaje tajskiego smaku, a następnie doprawiony słodkim
curry, aby dodać nieco indyjskiego akcentu.
Mleko kokosowe niesamowicie odświeża i wzbogaca smak. Ostatnio dodaje wszędzie gdzie się da
orzechy, ich chrupkości w każdym daniu jest niesamowita. Zupę tą można zdobić w mniej niż godzinę co jak na tak złożone danie jest czasem bardzo krótkim. Po pierwszym razie całkowicie oszalałem na jej punkcie i powtórzę ja napewno niejeden raz. Smacznego!
6 szklanek
bulionu z kurczaka1 łyżka
sosu rybnego2 łodygi
trawy cytrynowej10 centymetrowy kawałek
imbiru, o średnicy około 2-3 cm4 duże ząbki
czosnku2 małe
papryczki chilli2 duże
piersi z kurczaka3 duże
marchewki10-15 małych
ziemniaków1/4 szklanki niesolonych prażonych
orzeszków ziemnych, dodatkowe do dekoracji
Sól4
szalotki1,5 łyżeczki słodkiego
curry1 szklanka
mleka kokosowego2 paczki (400g) ugotowanego
makaronu udonZacznij gotować
bulion z
sosem rybnym na średnim ogniu. Zdejmij zewnętrzne stwardniałe liście i odetnij korzonki. Ostrożnie przekroj łodygi wzdłuż na pół i dodaj do
bulionu. Obierz
imbir i pokrój w kostkę; dodaj do
bulionu. Obierz
czosnek, zmiażdż nożem i bardzo drobno pokrój; dodaj do
bulionu. Przekrój
papryczki chilli na pół i usuń ziarna oraz wewnętrzną błonę; dodaj do
bulionu.W międzyczasie przygotuj
piersi z kurczaka. Wytnij błony i tłuszcz.Zacznij przygotowywać
ziemniaki i
marchewki. Obierz
marchewki. Za pomocą obieraczki julienne obierz
marchewki z każdej strony aż bedą bardzo chude. Pozostałe wstążki odłóż do dekoracji a
marchewki pokrój w plastry. Umyj
ziemniaki i pokrój je na ćwiartki.
Ziemniaki i plasterki
marchewek włóż do miski i dodaj orzeszki.Kiedy
bulion zacznie sie gotować, spróbuj czy jest wystarczajaco słony. Powinien być odrobinę za słony. Po gotowaniu będzie idealny. Jeżeli jest zbyt mało słony dodaj trochę
sosu rybnego bądź
soli. Dodaj
piersi z kurczaka i zmniejsz ogień do minimum.
Kurczak będzie ugotowany po 15-20 minutach.Obierz
szalotki i pokrój je wzdłuż na cieniutkie plasterki i odstaw na bok. Będziesz musiał teraz poczekać na
kurczaka więc w międzyczasie przygotuj
curry, otwórz
mleko kokosowe i
makaron i zacznij sprzątać :)Kiedy
kurczak będzie gotowy przełóż go na talerz. Przecedź
bulion przez sitko, aby pozostał sam płyn i przelej z powrotem do garnka. Dodaj
curry i zwiększ ogień do średniego. Dodaj
ziemniaki,
marchewkę oraz orzeszki i gotuj przez ok 10 minut dopóki warzywa nie bedą gotowe.Kiedy
kurczak ostygnie pokrój go na małe kawałki (na jeden kęs).Kiedy warzywa będą gotowe dodaj
mleko kokosowe, pokrojonego
kurczaka, 3/4
szalotek i
makaron. Gotuj dopóki
makaron i
kurczak nie będzie gorący. Zdejmij z ognia i rodziel do misek dekorując każdą porcje wstążkami
marchewek,
szalotką i orzeszkami.