ßßß
składniki na 2 porcje:- podwójna pierś z kurczaka- 2 łyżeczki zielonej pasty curry- 1 marchewka- 2 ząbki czosnku- 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki- 1 łyżeczka trawy cytrynowej- ok. 0,5cm korzenia imbiru- 2 łyżki oliwy- sólPierś z kurczaka oczyścić, przekroić na pół. Natrzeć pastą curry i posolić. Naczynie żaroodporne posmarować oliwą, wyłożyć kurczaka. Posypać mieloną papryką, zetrzeć na piersi imbir. Czosnek i marchewkę pokroić w cienkie plasterki. Czosnek ułożyć na mięsie, marchewki wokół. Sypnąć trawą cytrynową (ja sypałam raczej na oliwę). Piec 25 minut w 200°C pod przykryciem, następnie odkryć i piec jeszcze 10-15 minut żeby wierzch się lekko zrumienił.