Wykonanie
Kolejny przepis z z książki "The complete Slow Cooker" autorstwa
Sary Levis.
Mięso niezwykle miękkie, sos, dzięki
śliwkom, lekko słodkawy, jak zwykle w przypadku wolnowara, nie liczcie na chrupiącą skórkę :) Smaczny przepis dla miłośników połączeń
mięsno -
owocowych.

składniki (4 porcje)4 kacze nogi1
cebula pokrojona w plasterki2 łyżki
mąki450 ml
bulionu z kurczaka2 łyżki
sosu sojowego1 łyżka
octu winnego1 łyżeczka
miodu2 łyżeczki pasty pomidorowej2 łyżeczki
sosu rybnego1/2 łyżeczki
płatków chili1/2 łyżeczki zmielonego
ziela angielskiego4 gwiazdki
anyżu375 g czerwonych
śliwek, pokrojonych w ćwiartki (pestki wyrzucić )
ryż lub
makaron do podaniaprzygotowanierozgrzać wolnowar zgodnie z instrukcją. Nogi kacze umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, skórkę ponacinać na krzyż. Na lekko rozgrzaną patelnię położyć nogi skórą do dołu, smażyć aż zacznie wytapiać się z nich tłuszcz. Zwiększyć ogień i dobrze obsmażyć nogi ze wszystkich stron, tak aby ładnie się zbrązowiły. Przełożyć obsmażone nogi do misy wolnowaru. Z patelni odlać nadmiar tłuszczu, pozostawiając łyżkę lub dwie, dodać
cebulę i mieszając, smażyć ok 5 min aż zacznie się brązowić. Posypać
mąką i stopniowo dodawać
bulion, cały czas mieszając, aby dobrze rozprowadzić
mąkę. Dodać pozostałe składniki, poza
śliwkami. Zagotować, mieszając. Przelać sos do
mięsa, dodać
śliwki i rozłożyć wszystko w misie w miarę równomiernie. Przykryć pokrywką, ustawić wolnowar na program "high" i gotować przez 5 - 6 godzin. Po tym czasie
mięso kaczki jest tak miękkie że samo oddziela się od kości. Podawać z
ryżem lub
makaronem. Smacznego!


