Wykonanie
Pyszna zupa! Wolnowar, jak zwykle, spowodował że smaki są dużo bardziej intensywne niż w tradycyjnym gotowaniu. Dzięki temu, ze zupę wstawiłam wieczorem, na drugi dzień poza cedzeniem i lekkim doprawieniem, w zasadzie nic więcej nie musiałam robić.Inspiracją był przepis z tej strony
składniki2 nogi kacze1 mała
cebula, obrana i przekrojona na połowę5 cm (ok 40 g) obranego i pokrojonego w plasterki
imbiru2 ząbki
czosnku, rozbite2 łyżeczki nasion
kolendry5
goździków2 gwiazdki
anyżu1500 ml
bulionu z kurczaka ( u mnie
wywar z gęsiny)1 łyżki
sosu rybnego1/2 łyżki
brązowego cukru1/4 łyżeczki
solido podania:
makaron soba lub inny ulubiony np
ryżowywiórki ze skórki limonkowej, świeża
kolendra, pokrojony
szczypior,
kiełki fasoli lub
pędy bambusa, świeża pokrojona
papryczka chili.przygotowanieWolnowar rozgrzać zgodnie z instrukcją. Umieść kacze nogi,
cebulę,
imbir,
czosnek, ziarna
kolendry,
goździki i
anyż w misie wolnowaru.
Bulion podgrzać i wymieszać
sosem rybnym i
cukrem brązowym. Wlać do misy wolnowaru. Przykryć i gotować na ustawieniu high przez 6 godzin lub low przez 8 godzinWyjąć
kaczkę. Rozdrobnić
mięso, odrzucając kości i skórę. Przykryć i odstawić. Ostrożnie przecedzić rosół z wolnowaru do garnka. Doprawić
solą. Ugotować
makaron . Na każdy talerz położyć porcję
makaronu, porcję
kaczki, zalać rosołem, posypać
kolendrą szczypiorem,
chili i
kiełkami, dodać skórkę z
limonki. Podawać . Smacznego!