Wykonanie

Składniki:pierś z
kaczkiodrobina
soli i
pieprzuSos3 łyżki
sosu sojowego2 łyżki
octu ryżowego2 łyżki
mioduokoło 2 – 3 łyżki
brązowego cukru (zależy od słodkości
śliwek)6
śliwek1 łyżeczka
chilli w proszku1/2 łyżeczki
imbiru w proszku1/3 gwiazdki
anyżu1 zielone, rozkrojone ziarenko
kardamonuszczypta
soliDodatkija użyłam pokrojonych w paseczki warzyw:
marchewki i
ogórka, ale inna
sałatka też będzie pasowałaużyłam
makaronu typu noodle, ale
ryż również się nadaPrzygotowanie:Sos:
Śliwki myjemy, usuwamy pestki i kroimy w ćwiartki, wkładamy je do garnuszka razem ze wszystkimi innymi składnikami sosu. Gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem około 10-15 minut, aż
śliwki się rozpadną. Sos powinien być słodko – kwaśny z lekko wyczuwalną ostrością. Jeśli jest zbyt kwaśny można oczywiście dodać więcej
brązowego cukru, a jeśli za słodki odrobinę
octu ryżowego lub
soku z cytryny.
Kaczka: Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.
Kaczkę myjemy i wycieramy, obcinamy nadmierny tłuszcz. Skórkę nacinamy aż do
mięsa w kratkę.
Kaczkę lekko solimy i
pieprzmy, wrzucamy na patelnię skórą do dołu i smażymy około 4-5 minut aż skórka się zrumieni i wytopi się tłuszcz. Pierś przewracamy na drugą stronę i smażymy jeszcze około minutę.
Kaczkę przekładamy do żaroodpornego naczynia skórką do góry, smarujemy skórkę kilkoma łyżkami
sosu śliwkowego i wkładamy do piekarnika. Dobrze wypieczona pierś to 18-20 minut, średnio wypieczona to 16-18. Na ostatnie kilka minut pieczenia należy włączyć funkcję grilla tak aby skórka ładnie się skarmelizowała i była chrupiąca. Po wyjęciu z piekarnika
kaczkę przykrywamy folią aluminiową i zostawiamy na kilka minut aby odpoczęła. Pierś serwujemy z ciepłym
sosem śliwkowym i ulubionymi dodatkami.

Na koniec jeszcze kilka zdjęć z mojego wczorajszeg zwiedzania winnic







