ßßß Cookit - przepis na Żeberka wieprzowe w miodzie

Żeberka wieprzowe w miodzie

nazwa

Wykonanie

Składniki :
około 1 kg żeberek
około 5 łyżek miodu
1 łyżka cynamonu, 2 gwiazdki potłuczonego anyżu, imbir mielony około płaskiej łyżki i świeży starty 1-2 cm
sól, pieprz prawdziwy mielony
sos sojowy
1 główka czosnku - obrać i zmiażdżyć
Przygotowanie :
Umyte żeberka osuszamy i przekładamy do miski
Przyprawy oprócz soli mieszamy z miodem i czosnkiem, trzeba uzyskać tyle marynaty, by polać nią obficie mięso- można dodać kilka łyżek ciepłej wody
Mięso przykryć i pozostawić w chłodnym miejscu do dnia następnego, można kilka razy przekładać mięso tak by każdy kawałek pokrył się marynatą
Następnego dnia posypać każdy kawałek żeberka solą, ułożyć na blaszce, polać mięso całą marynatę i piec je w nagrzanym piekarniku do miękkości, jeśli zbyt szybko się przyrumienią przykryć folią aluminiową. Gdyby brakowało podczas pieczenia marynaty- dolać wody.
Do takiej marynaty nadają się najbardziej drobne żeberka.
Moje były trochę za grube, choć smaczne.
Źródło:http://prostepotrawy.blogspot.com/2014/03/zeberka-wieprzowe-w-miodzie.html