ßßß Cookit - przepis na Korzenne żeberka z pomarańczą

Korzenne żeberka z pomarańczą

nazwa

Wykonanie

Ostatnio mam wenę na żeberka. Kombinuję, wymyślam, testuję rożne smaki, zapachy, tak żeby były najlepsze z możliwych. Przedstawiam Wam dzisiaj kolejną ich odsłonę. Pyszne, aromatyczne mięsko delikatne, rozpływające się w ustach, a zapach podczas pieczenia niebiański.
1 szklanka soku pomarańczowego
2 łyżki sosu sojowego
5 łyżek miodu
4cm imbiru
4 gwiazdki anyżu
szczypta cynamonu
6 ząbków czosnku
2 łyżki słodkiego sosu chilli
Żeberka kroimy na nie za wielkie porcje. Umieszczamy w naczyniu do zapiekania razem z obranymi ząbkami czosnku i gwiazdkami anyżu.. Mieszamy sok, sos sojowy, miód, cynamon, sos chilli i starty imbir i zalewamy mięso. Przykrywamy folią aluminiową i pieczemy około 90 minut w 170 stopniach. Następnie odkrywamy (możemy usunąć nadmiar sosu, ale nie wylewamy, bo można w czasie podpiekania podlewać sosem) i pieczemy jeszcze około 20-30 minut w 220 stopniach przekręcając mięsko żeby pięknie zapiekła się glazura.
Źródło:http://mamabartka.blogspot.com/2012/09/korzenne-zeberka-z-pomarancza.html