Wykonanie
Aby przełamać rutynę w kuchni, zamiast zwykłego rosołu proponuję przygotować orientalny rosół z pieczonych skrzydełek
kaczki. Jego przygotowanie zajmuje sporo czasu, ale smak jest tak fantastyczny, że z każdą kolejną łyżką chce się jeść więcej :) Zaskoczcie swoich znajomych, niech poczują się jak w najlepszej chińskiej restauracji.Składniki:1 kg
skrzydełek z kaczki150 g pieczarek/grzybów mun2 cm kawałek świeżego
imbiru1 szkl świeżo wyciśniętego soku z
pomarańczy2 gwiazdki
anyżukawałek laski
cynamonu4
goździki3 łyżki
ostrego sosu sojowego2 łyżki płynnego
miodu1 ząbek
czosnku1/2 łyżeczki
płatków chiliwodasólmakaron ryżowy1.
Skrzydełka z kaczki oczyszczamy, oprószamy obficie
solą, przekładamy do żaroodpornego naczynia, przykrywamy folią aluminiową i pieczemy 1 godzinę w 170*C przy funkcji termoobiegu. Po tym czasie zlewamy wytopiony tłuszcz, kaczuszkę nacieramy drobno startym
imbirem i zalewamy
sokiem pomarańczowym, pieczemy kolejną godzinę pod przykryciem. Po kolejnej godzinie
kaczkę polewamy płynnym
miodem i bez przykrycia pieczemy 30 minut.
Pieczarki myjemy pod zimną bieżącą
wodą i kroimy w plasterki, dorzucamy do
kaczki i pieczemy ostatnie już pół godziny. W czasie ostatnich 30 minut pieczenia skrzydełka obracamy i polewamy powstałym sosem. Uważamy, aby się nie przypaliły.2. Upieczone skrzydełka przekładamy do garnka, zalewamy
wodą do ich przykrycia (ok 3 - 4 l
wody), wlewamy
sos sojowy, wrzucamy
pieczarki,
anyż,
cynamon, rozgnieciony nożem ząbek
czosnku (razem ze skórką) i
anyż.Gotujemy ok 40 minut, a następnie odcedzamy. Do zupy wlewamy sos powstały przy pieczeniu kaczuszki (nie tłuszcz wytopiony podczas 1 pieczenia, tylko sos
miodowo -
imbirowy), przyprawiamy
solą i dorzucamy
mięso z kaczych skrzydełek.3. Zupę podajemy z
makaronem ryżowym.SMACZNEGO :-)