Wykonanie
Pyszny faszerowany
bakłażan. Wymaga trochę pracy, ale można wszystko przygotować wcześniej.
Bakłażany należy upiec, przygotować farsz i trzymać w lodówce. Przed pieczeniem wyjąć z lodówki,
bakłażany napełnić farszem, przykryć folią aluminiową, wstawić do piekarnika, bez posypywania
serem i dopiero jak będą dobrze zagrzane zdjąć folię, posypać
serem i piec jak podano w przepisie. Przepis ze strony BBC Food Recipes

składniki4
bakłażany6 łyżek
oliwy z oliwek1
cebula, posiekana4 ząbki
czosnku, drobno posiekane1 duża
czerwona papryka, nasiona usunięte, posiekana1 ½ łyżeczki świeżo zmielony
kminek1 łyżeczka mielonego
cynamonu½ łyżeczki świeżo startej
gałki muszkatołowej1 łyżeczka Pimentón dulce (wędzona
papryka słodka hiszpańska)duża szczypta pokruszonych suszonych
chilli500 g
jagnięciny mielonej6 łyżek
sosu pomidorowego (użyłam
pomidorów z puszki)100g
sera np
chedara, grubo startego
sól i świeżo zmielony
czarny pieprzprzygotowanieRozgrzać piekarnik do 200 st.C.Przeciąć każdy
bakłażan wzdłuż na pół , a następnie miąższ ponacinać w kratkę, nie przecinając skóry. Umieścić obok siebie na blaszce i skropić każdą połowę
oliwą, doprawić
solą i piec przez 30-40 minut, aż miąższ będzie miękki, ale nie zbrązowieje .Tymczasem podgrzać pozostałe dwie łyżki
oleju w dużej patelni. Dodać
cebulę,
czosnek ,
paprykę i
przyprawy i smażyć na małym ogniu przez 10 minut . Dodać
mielone mięso i smażyć z
jagnięciną ok 3-4 minut, aż
mięso lekko się zrumieni. Wymieszać z
sosem pomidorowym i gotować przez jeszcze pięć minut .Usunąć
bakłażany z pieca i zwiększyć temperaturę do 220 st C. Ostrożnie wybrać upieczony miąższ, pozostawiając przy skórce warstwę gr ok 1 cm. Wymieszać miąższ z mieszaniną
mięsa jagnięcego doprawić
solą i
pieprzem do smaku . Farszem napełnić połówki
bakłażanów, posypać tartym
serem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 8-10 minut, aż
ser się stopi a
bakłażany będą ciepłe. Smacznego!Uwagi: Robiłam z połowy porcji ,
bakłażany średniej wielkości. Moim zdaniem 2
bakłażany to 4, całkiem sycące porcje.



