Wykonanie
Kolejny przepis w którym wykorzystałam
makaron Omnomnom. Tym razem użyłam
makaronu Fuzilli - takich zgrabnych świderków. Świetna kolorowa zapiekanka, szybka do zrobienia i bardzo smaczna.
Seler naciowy jest chrupiący i znakomicie uzupełnia się z
karczochami i
suszonymi pomidorami.
Makaron pyszny zaraz po zapieczeniu, ale jeżeli nie zjemy całości - nie mniej smaczny również na zimno. Bardzo polecam!

składniki (4 porcje)200 g
makaronu np Omnomnom Fuzilli3 - 4
łodygi selera naciowego100 g
wędliny250 g
karczochów marynowanych w
olejuok 10 szt.
pomidorów suszonych w
oliwiepęczek
natki pietruszkigałka muszkatołowapieprz120 g startego
parmezanu lub innego ulubionego
seramożna dodać
zielone szparagiprzygotowanie
Makaron ugotować al dente zgodnie z instrukcją z opakowania, odcedzić i zahartować zimną
wodą, odcedzić. Warzywa umyć.
Seler naciowy obrać, pokroić w cienkie plasterki.
pietruszkę posiekać.
Wędlinę pokroić w paski.
Seler wrzucić na 2 - 3 minuty do wrzątku z odrobiną
cukru, odcedzić.
Karczochy pokroić na ćwiartki,
pomidory pokroić w paski. W misce wymieszać
makaron z
selerem,
wędliną,
karczochami,
pomidorami i połową
pietruszki. Doprawić
gałką muszkatołową,
solą i
pieprzem, przełożyć do formy do zapiekania posmarowanej
masłem. Zapiekankę posypać startym
parmezanem, wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st C, zapiekać ok 30 minut, aż wierzch się przyrumieni a całość będzie gorąca. Posypać resztą
pietruszki i podawać. Smacznego!





