Wykonanie
Mówiłam Wam już, że jestem wielką wielbicielką serów? Żółtych,
twarożków, białych, ale głównie żółtych. Twarde, miękkie, tłuste, chude, podpuszczkowe, z dziurami. Wszystkie! :) Mąż zresztą też lubi i czasami umilamy sobie wieczór deską
serów i
winem. Ale
sery smakują nie tylko na desce. Można przecież z nich przyrządzić pyszne dania. Na przykład sos do
makaronu. Mąż, dla którego idealny posiłek to „dużo
mięsa i sosu” miał do tego pomysłu mieszane uczucia. „Sosu dużo, ale gdzie to
mięso… No nie ma go… Ano nie ma. Ale sosu dużo, dobry sosik…” No i zjadł. I nie żałował. Obiad bardzo mu smakował! S(h)erujcie! :)

Składniki:4-5 porcji500 g
makaronu muszelki150 g
serka topionego o smaku Emmentaler200 g
serka twarogowego naturalnego kremowego (typu Philadelphia)450 ml
śmietanki kremówki150 g
sera cheddar (dojrzewającego 9 miesięcy)70 g
sera Grana Padano80 g
pomidorów suszonych (w
oliwie)pęczek
natki pietruszki½ łyżeczki przecieru z
chili (np.
sambal oelek, pasta z
chili) / posiekana
papryczka chili (bez pestek) lub szczypta sproszkowanej
chili½ łyżeczki
gałki muszkatołowejsólszczypta
pieprzuWykonanie:
Cheddar i
Grana Padano trzemy na tarce –
cheddar na dużych, a
Grana Padano na małych oczkach.
Suszone pomidory i
natkę pietruszki drobno siekamy.Na patelni mieszamy ze sobą
naturalny serek twarogowy,
śmietankę kremówkę i
ser topiony. Podgrzewamy.Gdy składniki się podgrzeją dodajemy powoli
ser cheddar i
Grana Padano, cały czas mieszając. Gdy
sery się rozpuszczą dodajemy
pomidory i
natkę. Przyprawiamy
chili, gałką,
pieprzem i
solą.
Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Po ugotowaniu mieszamy z przygotowanym sosem i podajemy.Gdy będziemy chcieli odgrzać sos, a
zrobi się za gęsty możemy dolać więcej
śmietanki lub
mleka.Smacznego!


Jeżeli opis tego dania chwycił Cię za
serce ;) a przepis wydał Ci się ciekawy lub inspirujący, będzie mi niezmiernie miło jeżeli wyrazisz swoją radość
lajkiem albo innym tweetem ;) DZIĘKUJĘ