ßßß
Składniki:4-5 porcji500 g makaronu muszelki150 g serka topionego o smaku Emmentaler200 g serka twarogowego naturalnego kremowego (typu Philadelphia)450 ml śmietanki kremówki150 g sera cheddar (dojrzewającego 9 miesięcy)70 g sera Grana Padano80 g pomidorów suszonych (w oliwie)pęczek natki pietruszki½ łyżeczki przecieru z chili (np. sambal oelek, pasta z chili) / posiekana papryczka chili (bez pestek) lub szczypta sproszkowanej chili½ łyżeczki gałki muszkatołowejsólszczypta pieprzuWykonanie:Cheddar i Grana Padano trzemy na tarce – cheddar na dużych, a Grana Padano na małych oczkach. Suszone pomidory i natkę pietruszki drobno siekamy.Na patelni mieszamy ze sobą naturalny serek twarogowy, śmietankę kremówkę i ser topiony. Podgrzewamy.Gdy składniki się podgrzeją dodajemy powoli ser cheddar i Grana Padano, cały czas mieszając. Gdy sery się rozpuszczą dodajemy pomidory i natkę. Przyprawiamy chili, gałką, pieprzem i solą.Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Po ugotowaniu mieszamy z przygotowanym sosem i podajemy.Gdy będziemy chcieli odgrzać sos, a zrobi się za gęsty możemy dolać więcej śmietanki lub mleka.Smacznego!
Jeżeli opis tego dania chwycił Cię za serce ;) a przepis wydał Ci się ciekawy lub inspirujący, będzie mi niezmiernie miło jeżeli wyrazisz swoją radość lajkiem albo innym tweetem ;) DZIĘKUJĘ