Wykonanie
Wreszcie nadszedł utęskniony sezon na świeże
owoce i warzywa. W tym roku wyjątkowo wcześnie można też dostać
szparagi. Bardzo nas to cieszy bo uwielbiamy to warzywo. W ciągu kilku dni zjadałyśmy już kilkanaście porcji zielonych i białych
szparagów :)Pomysł na
szparagi w sosie
śmietanowym z delikatnym
kurczakiem,
natką pietruszki i
makaronem jest zaczerpnięty z jednego z przepisów Pascala Brodnickiego. Tak nam przypadł do gustu, że postanowiłyśmy się nim z
Wami podzielić. Zwłaszcza, że jest niezwykle smaczny i bardzo szybki w przygotowaniu.
Czas przygotowania: 20 minutIlość porcji: 4Składniki:
Pęczek
zielonych szparagówPęczek
natki pietruszki2
piersi z kurczaka330 ml
śmietany 30%300g
makaronu o wybranym kształcieŚwieżo mielony
pieprz, świeżo mielona
sól,
gałka muszkatołowaOlejoryginalnie Pascal dodawał jeszcze
pomidorki koktajlowe, my ominęłyśmy ten składnik, ale jeśli ktoś ma ochotę to jak najbardziej można kilka sztuk dorzucić
Zielone szparagi myjemy dokładnie oraz odłamujemy zdrewniałe końcówki. Następnie cały pęczek związujemy nitką. Nastawiamy
wodę w dużym garnku i doprowadzamy do wrzenia.
Szparagi umieszczamy w ociekaczu na sztućce, a ten wstawiamy do gotującej się
wody. Przygotujemy miskę z zimną
woda, najlepiej z kawałkami
lodu. Po 3,4 minutach wyjmujemy
szparagi i wkładamy do zimnej
wody. Do garnka zaś dodajemy
sól i wsypujemy
makaron, gotujemy al dente.
Pietruszkę myjemy i siekamy. Na patelni rozgrzewamy
olej.
Kurczaka myjemy, czyścimy i kroimy w kostkę. Doprawiamy
solą i
pieprzem, a następnie wrzucamy na patelnię. Smażymy na złoty kolor po czym przekładamy na talerz. Na patelnie wlewamy
śmietanę i dorzucamy połowę przygotowanej
natki pietruszki. Dodajemy dwie szczypty
gałki muszkatołowej.
Szparagi kroimy w kawałki i dorzucamy na patelnie z sosem. Chwilę redukujemy sos i dorzucamy
kurczaka. Doprawiamy
pieprzem, dodajemy pozostałą
pietruszkę i mieszamy. Ponownie redukujemy sos i dodajemy ugotowany
makaron (pamiętamy by go nie przelewać zimną
wodą). Całość mieszamy i nakładamy na talerze. Smacznego.