Wykonanie
Dostałam jakiś czas temu miłą przesyłkę
makaronową. Długo zastanawiałam się jakie powinno być pierwsze danie ugotowane z użyciem
makaronu Omnomnom . Ponieważ na Durszlaku pojawił się konkurs z wykorzystaniem tego
makaronu, postanowiłam wziąć w nim udział. Zadanie konkursowe to
makaronowe danie fusion. Biała, polska, surowa
kiełbasa, w moim przypadku własnej produkcji, świetnie wpisała się we włoskie smaki. I tak powstała mieszanka kuchni polskiej i włoskiej:) Sos wyszedł bardzo aromatyczny i smaczny. Polecam!Inspiracją był przepis ze strony All recipes

składniki (4 porcje)225 g suchego
makaronu penne Omnomnomsosok 300 g surowej
białej kiełbasy, osłonki usunięte1/2
czerwonej cebuli, pokrojonej w kostkę3 ząbki
czosnku, posiekane1 łyżeczka
kaparów pokrojone400 g
pomidorów z puszki2 łyżki pasty pomidorowej60 ml
czerwonego wina1 łyżeczka suszonej
bazylii1/2 pęczka
pietruszki1 łyżeczka
suszonego oregano1/2 łyżeczki
płatków chili1/4 łyżeczki zmielonego
czarnego pieprzu1/2 łyżeczki
kminu rzymskiego, zmielonego1 łyżeczka
kopru włoskiego, zmielonego
sól do smaku+
parmezan do posypaniaprzygotowanie
Kiełbasę rozdrobnić przy pomocy widelca lub palcami. Na patelnię wlać nieco
oliwy, włożyć rozdrobnioną
kiełbasę i smażyć na średnim ogniu, aż
zrobi się równomiernie brązowa.Dodać
czerwoną cebulę,
czosnek i
kapary, smażyć aż
cebula zmięknie. Dodać
pomidory z puszki, pastę
pomidorową i
wino. Dodać pozostałe
przyprawy,
pieprz i
sól. Doprowadzić do wrzenia a następnie zmniejszyć ogień do minimum. Gotować na wolnym ogniu 45 minut, mieszając od czasu do czasu, aż sos zgęstnieje.
Makaron ugotować al dente, zgodnie z opisem na opakowaniu. Odcedzić, zachować trochę
wody z gotowania - można nią rozcieńczyć sos jeżeli uznamy, że jest za gęsty.Gotowy sos wyłożyć na ugotowany
makaron, posypać
parmezanem. Smacznego!


