Wykonanie
Wydaje mi się, że dania z
baraniny stosunkowo rzadko pojawiają się na
polskich stołach. A szkoda, ponieważ jest to bardzo smaczne i ciekawe
mięso, z którego można wyczarować mnóstwo wspaniałych dań. N a Wyspach to
mięso j est zdecydowanie bardziej popularne, a różne części
baraniny czy
jagnięciny dostępne są w każdym sklepie. Moim zdaniem dobrze przygotowane
mięso z owieczki jest fantastyczne i smakuje rewelacyjnie. Gorąco polecam je wypróbować. Zdaję sobie sprawę, że nie wszystkim może ono smakować, ze względu na specyficzny zapach i charakterystyczny smak, jednak nie każde
mięso musi smakować jak
kurczak lub
schabowy;) Ponadto
mięso to wydaje mi się również zdrowe, ponieważ takie owieczki pasą się samodzielnie, swobodnie i bezstresowo na polach i łąkach ;) Dlatego też d ziś postanowiłam przygotować ragu z
baraniny wg włoskiej kuchni Nigelli. Ten
pomidorowy sos z mielonym
mięsem baranim okazał się być po prostu fantastyczny, aromatyczny i lekko słodki w smaku. Jednym słowem pychotka i gorąco ją wszystkim polecam!
Składniki :duży ząbek
czosnku1 łyżeczka suszonej
mięty1 łyżeczka
suszonego oregano0,25 łyżeczki
płatków chili1
cebula250g mielonej
baraninypuszka krojonych
pomidorów (400g)2 łyżeczki
żurawiny1 łyżeczka
sosu Worcestershireszczypta
soli,
czarny pieprz150g
makaronu pappardelle
parmezanPrzygotowanie :Na dużej patelni lub w rondlu z grubym dnem rozgrzać
oliwę i przesmażyć na niej wyciśnięty przez praskę
czosnek. Dodać
miętę,
oregano i
płatki chili, chwilę smażyć aż wydobędą się z nich aromaty. Dodać pokrojoną w drobną kostkę
cebulę i smażyć aż
cebula się zeszkli. Dodać
mięso, dokłądnie wymieszać i smażyć aż
mięso zbrązowieje. Wlać krojone
pomidory,
żurwinę,
sos Worcestershire,
sól i
pieprz. Zagotować, zmniejszyć ogień i dusić pod częściowym przykryciem przez około 20 minut.
Makaron ugotować wg instrukcji na opakowaniu.
Makaraon niezbyt dokłądnie odcedzić, przełożyć do rondla z sosem ragu i dokładnie wymieszać. Posypać
parmezanem i od razu podawać.
Smacznego !