ßßß Cookit - przepis na Fettucine z wędzonym łososiem i wódką

Fettucine z wędzonym łososiem i wódką

nazwa

Wykonanie

W celu uzyskania idealnie ugrillowanych, średnio wypieczonych filetów Łososia, należy umieścić je na grillu, skórą do dołu na półtorej minuty. Delikatnie zdjąć filet ze skóry i odwracać jeszcze cztery razy w półtora minutowym odstępie czasu. Jeśli przygotowujemy większe filety, należy je odwrócić dwa razy w trzy minutowym odstępie czasowym, aby zapobiec rozwarstwieniu łososia.
Składniki:
1/4 kostki masła
1 mała cebula, posiekana
1 ząbek czosnku, drobno posiekany
1/4 łyżeczki płatków chili
1/4 kg wędzonego łososia, pokrojonego na kawałki
1 duży pomidor
3 łyżki wódki
2 szklanki kremowej śmietany
Sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
500 gram makaronu Fettucine
2/3 szklanki świeżo startego parmezanu
Wskazówki
Masło roztop na dużej patelni na średnim ogniu. Dodaj cebulę, czosnek , płatki chili i gotuj 5 minut, aż cebula będzie miała złoty kolor. Dodaj kawałki łososia i pomidora. Dodaj sól i pieprz do smaku.
Zwiększ ogień i gotuj 2 minuty, cały czas mieszając. Wlej wódkę, zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu, aż połowa soków odparuje. Dodaj śmietanę i dalej duś, aż sos zmniejszy się o połowę.
W międzyczasie ugotuj al dente makaron fettuccine w dużym garnku w osolonej wodzie. Odsącz makaron i dodaj sos. Posyp to wszystko parmezanem i udekoruj świeżą pietruszką.
Porcja dla 6
Źródło:http://naruszcie.pl/200/fettucine-z-wedzonym-lososiem-wodka