Wykonanie
W celu uzyskania idealnie ugrillowanych, średnio wypieczonych filetów
Łososia, należy umieścić je na grillu, skórą do dołu na półtorej minuty. Delikatnie zdjąć filet ze skóry i odwracać jeszcze cztery
razy w półtora minutowym odstępie czasu. Jeśli przygotowujemy większe filety, należy je odwrócić dwa
razy w trzy minutowym odstępie czasowym, aby zapobiec rozwarstwieniu
łososia.Składniki:1/4 kostki
masła1 mała
cebula, posiekana1 ząbek
czosnku, drobno posiekany1/4 łyżeczki
płatków chili1/4 kg
wędzonego łososia, pokrojonego na kawałki1 duży
pomidor3 łyżki
wódki2 szklanki kremowej
śmietanySól i świeżo zmielony
czarny pieprz do smaku500 gram
makaronu Fettucine2/3 szklanki świeżo startego
parmezanuWskazówki
Masło roztop na dużej patelni na średnim ogniu. Dodaj
cebulę,
czosnek ,
płatki chili i gotuj 5 minut, aż
cebula będzie miała złoty kolor. Dodaj kawałki
łososia i
pomidora. Dodaj
sól i
pieprz do smaku.Zwiększ ogień i gotuj 2 minuty, cały czas mieszając. Wlej
wódkę, zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu, aż połowa
soków odparuje. Dodaj
śmietanę i dalej duś, aż sos zmniejszy się o połowę.W międzyczasie ugotuj al dente
makaron fettuccine w dużym garnku w osolonej wodzie. Odsącz
makaron i dodaj sos. Posyp to wszystko
parmezanem i udekoruj świeżą
pietruszką.Porcja dla 6