ßßß
W celu uzyskania idealnie ugrillowanych, średnio wypieczonych filetów Łososia, należy umieścić je na grillu, skórą do dołu na półtorej minuty. Delikatnie zdjąć filet ze skóry i odwracać jeszcze cztery razy w półtora minutowym odstępie czasu. Jeśli przygotowujemy większe filety, należy je odwrócić dwa razy w trzy minutowym odstępie czasowym, aby zapobiec rozwarstwieniu łososia.Składniki:1/4 kostki masła1 mała cebula, posiekana1 ząbek czosnku, drobno posiekany1/4 łyżeczki płatków chili1/4 kg wędzonego łososia, pokrojonego na kawałki1 duży pomidor3 łyżki wódki2 szklanki kremowej śmietanySól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku500 gram makaronu Fettucine2/3 szklanki świeżo startego parmezanuWskazówkiMasło roztop na dużej patelni na średnim ogniu. Dodaj cebulę, czosnek , płatki chili i gotuj 5 minut, aż cebula będzie miała złoty kolor. Dodaj kawałki łososia i pomidora. Dodaj sól i pieprz do smaku.Zwiększ ogień i gotuj 2 minuty, cały czas mieszając. Wlej wódkę, zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu, aż połowa soków odparuje. Dodaj śmietanę i dalej duś, aż sos zmniejszy się o połowę.W międzyczasie ugotuj al dente makaron fettuccine w dużym garnku w osolonej wodzie. Odsącz makaron i dodaj sos. Posyp to wszystko parmezanem i udekoruj świeżą pietruszką.Porcja dla 6