Wykonanie
Dalej testuję moją nową frytownicę Actifry. Tym razem wypróbowałam dnia główne. Przeglądałam przepisy w książeczce dodanej do frytownicy i wybór padł na
pomidorowy sos do
makaronu. Co do czasu, to zajmuje to mniej więcej tyle co przy tradycyjnym sosie. Na plus jest jednak to, że nie brudzi się dookoła. Nie wiem jak u Was, ale u mnie kuchenka po przygotowywaniu sosu, zawsze jest strasznie brudna. Do tego odnoszę wrażenie, że przy tradycyjnym gotowaniu muszę robić znacznie więcej. Tu po prostu pokroiłam
cebulę, wrzuciłam wszystko i już. A smak? Cudowny. Konsystencja też.Podczas robienia tego obiadu, pomyślałam sobie, że ten sprzęt jest doskonały na dłuższe wypady na działkę, kiedy nie mamy dostępu do prawdziwej kuchenki, a mamy za to gniazdko. Wrzucamy tylko składniki, a obiad robi się sam. Do tego, jeśli nasza rodzina, czy tez
grono znajomych jest większe, możemy skorzystać z wersji Family.

Składniki:1
czerwona cebula, cienko pokrojona w plasterki2 ząbki
czosnku, drobno posiekanego1 łyżka lekkiej
oliwy z oliwekDwie 400 g puszki
pomidorów150 ml
czerwonego wina2 łyżki
przecieru pomidorowego1 mała łyżeczka
cukru pudruSól i mielony
czarny pieprz do smaku2-3 łyżki świeżych liści
bazylii poszatkować (ja dałam ususzoną przeze mnie
bazylię)Wykonanie:Dodaj
pomidory z puszki,
czerwone wino,
przecier pomidorowy,
cukier i
przyprawy. Gotuj przez ok. 25 minut lub do momentu uzyskania gęstej konsystencji sosu. Zatrzymuj ActiFry raz lub dwa w trakcie gotowania, aby wymieszać wszystkie składniki za pomocą drewnianej szpatułki. Dodaj poszatkowaną
bazylię i wymieszaj ponownie. Do smaku dopraw. Podawać ze świeżo ugotowanym
makaronem.