Wykonanie
Lasagne z tego co w domu było. Nie było
makaronu - zrobiłam, dodając nieco
kurkumy dla koloru. Podobny przepis znalazłam tutaj ale musiałam dostosować do stanu zapasów. Wyszło smaczne i sycące danie.

składniki (dla 4 osób)masa
szpinakowo - serowa250 g świeżego młodego
szpinaku1
cebula3 ząbki
czosnku250 g
serka ricotta1
jajoparmezan tarty
sól,
pieprzsos pomidorowypuszka krojonych
pomidorówcebula3 - ząbki
czosnkuoliwaoregano lub
pietruszkasól,
pieprzsos beszamelowy2 łyżki
masła2 łyżki
mąki pszennej1,5 szklanki ciepłego
mlekasólbiały pieprzgałka muszkatołowapłaty
makaronu domowego (zużyłam 6 płatów , mniej więcej 2/3 porcji) lub gotowegoprzygotowaniemasa szpinakowa
szpinak opłukać , włożyć do garnka, przykryć, podgrzać aż zmięknie, wyłożyć na sito, odcisnąć.
Cebulę i
czosnek drobno posiekać , zeszklić na łyżce
oliwy, dodać odciśnięty
szpinak i chwilę razem podusić. Przestudzony
szpinak dodać do
ricotty, dodać
jajko,
parmezan, wymieszać , doprawić
solą i
pieprzemsos pomidorowyNa patelni rozgrzać
oliwę, dodać
pomidory z puszki, pokrojoną w kostkę
cebulę i
czosnek,
oregano,
sól i
pieprz. Dusić ok 20 minut.
sos beszamelowyMleko podgrzać. W głębokiej patelni rozpuścić
masło, dodać
mąkę , energicznie mieszać zawartość, aby
mąka ładnie połączyła się z
masłem. Ma powstać gładka masa o
beżowym zabarwieniu. Dopiero kiedy
masło i
mąka są dobrze połączone, ostrożnie zacząć wlewać ciepłe
mleko. Gotujemy na niewielkim ogniu, cały czas mieszając, najlepiej drewnianą łyżką , aby uniknąć powstania grudek. Kiedy sos zacznie gęstnieć doprawiamy szczyptą
gałki muszkatołowej,
białym pieprzem i
solą .Ciasto
makaronoweGotowe przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Domowe, świeżo zrobione płaty, gotujemy przez ok 3 - 4 minuty a następnie zanurzamy w lodowatej wodzie. Osączamy na ściereczce i odkładamy przykryte, do czasu robinia lasagnii.Lasagne w naczyniu polanym
oliwą układamy: warstwa
sosu pomidorowego, płat
makaronu,
szpinak,
pomidory,
sos beszamelowy. Kolejna warstwa: płat
makaronu,
szpinak,
pomidory,
sos beszamelowy. Ostatnia warstwa to płat
makaronu, beszamel. Wyszło mi z tej porcji 6 warstw
makaronu, z dosyć cienkimi warstwami
szpinakowo - pomidorowymi. Wierzch zapiekanki polewamy resztą beszamelu, posypujemy
parmezanem, rozkładamy równomiernie kostki
masła i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st.C na ok 45 - 50 minut. Smacznego!




