Wykonanie
Bardzo dobre danie, które powstało głównie w celu zagospodarowania pieczonych resztek ptasich. Miałam trochę
mięsa z perliczki i resztki
przepiórki. Idealna porcja
mięsa na smaczne pierożki.
składnikiciasto1 szklanka
mąkiok 90 ml gorącej
wodyewentualnie 1 łyżeczka
oliwy lub gotowe ciasto na pierożki (25 szt)farsz140 g
pieczonego mięsa (u mnie perliczka i resztki
przepiórki)3 ząbki
czosnku,
szalotkałyżeczka startego
imbiru1/2 łyżeczki
płatków chili1 łyżka
sosu sojowego ciemnego3 łyżki drobno posiekanej
pak choi3 - 4 łyżki posiekanego drobno
szczypioru1
żółtko (bia łko zostawić do smarowania pierożków)2 łyżki rosołu, jeżeli farsz jest za suchy
bulion1l domowego
wywaru lub lub
bulion z kostki4 ząbki
czosnkuok 4 cm kawałek
imbiru, pokrojony w plasterki1/2
chilitrawa cytrynowa , ewentualnie 3 - 4 liście
limonki kaffir2 gwiazdki
anyżkulaska
cynamonusos sojowy do doprawienia1 - 2
kapusty pak choi pokrojone wzdłuż na 4 częścido podania
dymka - zielona część
grzyby munprzygotowanie
bulionGrzyby mun namoczyć przez ok 15 minut, przepłukać a następnie gotować ok 10 minut Wszystkie składniki, oprócz
pak choi, wrzucić do garnka, gotować na niewielkim ogniu ok 15 minut. Przecedzić.ciastoprzesianą
mąkę zalać gorącą
wodą, poczekać aż nieco przestygnie, wyrobić ręcznie na elastyczne, nieklejące ciasto. Jeżeli ciasto jest za twarde, należy dodać nieco
wody, jeżeli za mokre - wrobić trochę
mąki. Wyrobione ciasto zawijamy w folię spożywczą i odkładamy na pół godziny.Ciasto można też wyrobić w robocie ale najwygodniej wyrobić w maszynie do
chleba.farsz
pieczone mięso rozdrobnić w blenderze.
Cebulę i
czosnek zeszklić na
oliwie, dodać do
mięsa. Dodać pozostałe składniki, wymieszać, doprawić dodatkowo
sosem sojowym i
czosnkiem.pierożkiCiasto wałkować bardzo cienko - najwygodniej używać maszynki do
makaronu, wałkować do najcieńszego ustawienia. Wycinać kwadraty ok 7x7 cm, posmarować
białkiem aby łatwiej było sklejać, na środku każdego kwadratu ułożyć farsz i sklejać jak uszka, lub tak jak nam wygodnie.Pierożki gotować w osolonej wodzie przez ok 4 minuty. W międzyczasie zagrzać rosół i dodać do niego
pak choi, gotować ok 4 - 5 min aż
kapusta trochę zmięknie.Do każdej miski włożyć nieco
kapusty, 4 - 5 pierożków, dodać
grzyby, posypać
dymką i zalać rosołem. Smacznego!