Wykonanie
Bardzo lubię
jagnięcinę i
ziemniaki ugniecione na puree. A w tym daniu jest wszystko co lubię połączone. Danie brytyjskie ,więc nie dziwi, że znowu sięgnęłam po przepis by Jamie Oliver Bardzo dobre!

składniki: (na 6 osób)1 kg
łopatki jagnięcej bez kości2 łyżki
mąkisól morskaświeżo zmielony
czarny pieprzoliwa z oliwek do smażenia1
czerwona cebula, obrana i grubo posiekana2
łodygi selera naciowego , obrane i posiekane1
marchew, obrana i grubo pokrojona50 g
boczku ( w oryginale P ancetta) ,pokrojone2 ząbki
czosnku, drobno posiekane1 mały pęczek świeżego
rozmarynu, liście oderwane400 g
pomidorów z puszki, pokrojone250 ml
bulionu z
jagnięciny lub warzywnego1 kg
ziemniaków200 ml
mleka2 - 3 łyżki
masła + łyżka do obsmażenia
rozmarynu50 g
startego sera chedar do posypania - opcjonalnieprzygotowanieRozgrzać piekarnik do 190st.CO zmielenie
mięsa najwygodniej poprosić rzeźnika u którego
jagnięcinę kupujemy. Jeśli jednak kupiliśmy w całości - należy je pociąć na mniejsze kawałki i zmielić ( po usunięciu dużych kawałków tłuszczu i błon). Umieść
mielone mięso w misce , następnie dodać
mąkę sól i
pieprz , dokładnie wymieszać.Rozgrzać dużą patelnię , dodać
oliwę ,
mielone mięso i smażyć aż
jagnięcina zbrązowieje. Do
mięsa dodać
cebulę,
seler,
marchew,
boczek i
czosnek, część listków
rozmarynu i
pomidory. Wlać
bulion, dobrze wymieszać aby nie zostało nic przyklejonego do dna patelni. Jeżeli nie możemy naszej patelni wstawić do piekarnika, zawartość należy przełożyć do żaroodpornego naczynia, przykryć pokrywką lub folią aluminiową i piec w piekarniku rozgrzanym do 190st.C przez godzinę.W międzyczasie obrać
ziemniaki, ugotować w osolonej wodzie, a następnie dobrze odcedzić. Podgrzać
mleko i polać
ziemniaki. Dodać kawałek
masła i dobrze rozgniatać , aż masa ziemniaczana będzie gładka i kremowa .Stopić resztę
masła na patelni. Na gorące wrzucić
rozmaryn i smażyć, aż
zrobi się chrupiący. Osączyć. Do puree dodać
rozmaryn, doprawić
solą i świeżo zmielonym
czarny pieprzem .Wyjąć naczynie z
jagnięciną z pieca , łyżką nałożyć na wierzch puree z
ziemniaków, rozprowadzić równomiernie. Zwiększyć temperaturę w piekarniku do 200 st. C i piec przez około 20 minut lub do czasu aż wierzch stanie się chrupiący i brązowy. Podawać z
zielonym groszkiem. SmacznegoUwagi: W oryginalnym przepisie podano 50 g
boczku, dałam 2x tyle, tak samo z
czosnkiem





