Wykonanie
Przepis na tę zupę znalazłam tutaj . Trochę został przeze mnie zmieniony. Bardzo pożywna, smaczna zupa, w sezonie trzeba jedynie pamiętać o zamrożeniu
kopru. Niestety w tym roku zapomniałam i dlatego użyłam
koperku. Ale i z
koperkiem wyszła bardzo dobra.

składniki:duża garść
suszonych grzybów, w sezonie ok 100 g świeżych1
cebula1,5 l
bulionuolej4-5
ziemniakówłyżka
kminku3 łyżki
kopru lub
koperku, drobno pokrojone200 ml
śmietany1 łyżka
mąkiziele angielskielistek laurowysólocetpieprzprzygotowanie
Grzyby szybko opłukać, zamoczyć na parę godzin, najlepiej na noc.
Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę.
Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić w garnku z grubym dnem. Dolać do garnka
wywar, wrzucić
ziemniaki i
grzyby razem z
wodą w której się moczyły. Dosypać
kminek,
ziele angielskie i część
koperku. Gotować aż
ziemniaki będą miękkie. W miseczce mieszamy
śmietanę z
mąką, dolewamy stopniowo parę łyżek gorącej zupy i dokładnie mieszamy aby
śmietana się nie zważyła a
mąka nie pozbijała się w grudki. Mieszankę
śmietany i zupy wlać do garnka ( możemy na wszelki wypadek przelać przez sitko) Zupę doprawić
solą,
pieprzem i
octem . Dodać resztę
koperku i chwilę gotować. Można podawać z
jajkiem na twardo lub
jajkiem w koszulce, Najczęściej
jajek nie dodaję . Smacznego!
