Wykonanie

Powiecie klasyka, ale kto jej nie lubi ręka do góry. Szczególnie w święta, kiedy sięgamy po stare, polskie, sprawdzone dania. Można zastąpić
karkówkę innym, ulubionym
mięsem, wybrać też inne dodatki. Mi w tym daniu, oprócz bogactwa smaku, podoba się bardzo podanie ;)Składniki:600 g
karkówkimarynata:kumin,
czerwona papryka,
pieprz czarny,
sól, łyżka
octu ryżowego, 2 łyżki
sosu sojowego, 2 łyżki
oleju rzepakowego, 2
liście laurowekilka gałązek świeżych
ziół:
estragon, cząber,
szałwia1 łyżka
oleju rzepakowego, do smażenia2 łyżki passaty pomidorowej
Mięso umyć, osuszyć i pokroić w grubą kostkę. Składniki marynaty wymieszać i obtoczyć w niej
karkówkę. Odstawić na pół dnia. W rondlu z grubym dnem rozgrzać łyżkę
oleju i obsmażyć
mięso. Wlać pół szklanki
wody (do połowy), przykryć i dusić dwie godziny. W połowie duszenia dolać znowu
wodę. Pod koniec duszenia dodać passatę, zwiększyć ogień i odparować większość płynu. Zostanie pyszny, zawiesisty sos.
kasza1 szklanka
kaszy gryczanej niepalonej2 szklanki
wodyszczypta
soli1
jabłko2 ząbki
czosnku2
szalotki, w kostkę2 łyżki
oliwy4 listki świeżej
szałwiiKaszę wsypać do garnka i zalać dwiema szklankami wrzącej
wody. Gotować, na wolnym ogniu, aż wchłonie cały płyn i będzie już prawie miękka. Na dużej patelni rozgrzać
oliwę, zeszklić
cebulę i posiekany
czosnek. Po chwili dodać pokrojone w kosteczkę
jabłka i posiekaną
szałwię. Kiedy zmiękną dodać
kaszę, dokładnie wymieszać i odstawić.surówka400 g
kapusty kiszonej1 łyżka
suszonej żurawiny1 łyżeczka
cukruszczypta
soliświeżo mielony
pieprz2 łyżki posiekanego
szczypiorku4 łyżki
oleju słonecznikowegoKapustę drobniej poszatkować i odcisnąć nadmiar soku (jeśli jest bardzo kwaśna, opłukać). Dodać posiekaną
żurawiną,
przyprawy i
olej. Dokładnie wymieszać i odstawić w chłodne miejsce, na czas duszenia
mięsa.W dużym, głębszym talerzu ułożyć ciepłą
kaszę, robiąc w środku puste miejsce, gdzie włożyć
kapustę. Zewnętrzną stronę
kaszy obłożyć
mięsem i polać sosem.