ßßß Cookit - przepis na Schab w sosie chrzanowym

Schab w sosie chrzanowym

nazwa

Wykonanie

Od świąt zostało mi jeszcze trochę chrzanu i postanowiłam użyć go do przyrządzenia prostego sosu, którego bardzo dawno nie jadłam. Sos chrzanowy idealnie komponuje się ze schabem, ale będzie pasował także do kurczaka, a nawet do jajek. Smacznego:)
Polecam też mój schab w sosie z warzywami oraz schab w sosie pieczarkowo-serowym.
4-6 plastrów schabu,
kilka łyżeczek chrzanu (do smaku),
ok. szklanki wody lub bulionu,
ok. 1/2 szklanki śmietanki 18%,
łyżka mąki,
sól, pieprz, ulubione przyprawy do schabu np.: granulowany czosnek, papryka w proszku, rozmaryn, tymianek, majeranek, natka pietruszki
Schab przyprawić, przesmażyć do zrumienienia, zalać wodą lub bulionem (w takiej ilości, by lekko zakryła mięso) i dusić około 30-40 minut do miękkości (w trakcie można dolać płyn, gdyby za bardzo odparował). Dodać chrzan, zalać śmietanką rozmieszaną z mąką, zamieszać i poczekać, aż sos zgęstnieje. Posypać natką pietruszki, podawać z ziemniaczanym puree, ryżem lub kaszą.
Źródło:http://lekcjewkuchni.blogspot.com/2015/04/schab-w-sosie-chrzanowym.html