Wykonanie

Od świąt zostało mi jeszcze trochę
chrzanu i postanowiłam użyć go do przyrządzenia prostego sosu, którego bardzo dawno nie
jadłam.
Sos chrzanowy idealnie komponuje się ze
schabem, ale będzie pasował także do
kurczaka, a nawet do
jajek. Smacznego:)Polecam też mój
schab w sosie z warzywami oraz
schab w
sosie pieczarkowo-
serowym.4-6 plastrów
schabu,kilka łyżeczek
chrzanu (do smaku),ok. szklanki
wody lub
bulionu,ok. 1/2 szklanki
śmietanki 18%,łyżka
mąki,
sól,
pieprz, ulubione
przyprawy do
schabu np.: granulowany
czosnek,
papryka w proszku,
rozmaryn,
tymianek,
majeranek,
natka pietruszkiSchab przyprawić, przesmażyć do zrumienienia, zalać
wodą lub
bulionem (w takiej ilości, by lekko zakryła
mięso) i dusić około 30-40 minut do miękkości (w trakcie można dolać płyn, gdyby za bardzo odparował). Dodać
chrzan, zalać
śmietanką rozmieszaną z
mąką, zamieszać i poczekać, aż sos zgęstnieje. Posypać
natką pietruszki, podawać z ziemniaczanym puree,
ryżem lub
kaszą.