Wykonanie


Zazwyczaj nie mam żadnych noworocznych postanowień. W tym roku pomyślałam jednak, że dobrze byłoby wprowadzić do naszego jadłospisu jeszcze więcej
warzyw i owoców oraz wypróbować więcej pomysłów na bezmięsne obiady. Odpoczynek od
mięsa 2-3
razy w tygodniu na pewno nam nie zaszkodzi:) Dziś proponuję wegetariańską wersję canneloni ze
szpinakiem - do jej przygotowania możemy użyć dowolnego sosu, zamiast beszamelu idealnie pasowałby tu na przykład
sos pomidorowy lub
śmietanowy. Smacznego:)Zachęcam też do wypróbowania
cannelloni z
mięsem mielonym :) dla 2-3 osób:ok. 10 rurek
cannelloni,
cebula,3 ząbki
czosnku,450-500 g
mrożonego szpinaku,około 10
suszonych pomidorków,1/4
sera typu
feta (lub do smaku),ulubione suszone
zioła na
sos beszamelowy: 2 łyżki
mąki, 2 łyżki
masła, 500 ml
mleka,
sól,
pieprz,
gałka muszkatołowastarta
mozzarella i
parmezanCebulę pokroić w drobną kostkę, przesmażyć. Dodać posiekany drobno
czosnek, a następnie
szpinak. Doprawić
solą,
pieprzem i
ziołami, dołożyć pokrojone w kawałeczki
pomidorki i pokruszoną
fetę, odstawić. Beszamel: Z
mąki i
masła zrobić zasmażkę, zestawić z ognia, wlać
mleko i rozmieszać trzepaczką. Postawić na ogień i mieszać do momentu zgęstnienia. Doprawić. W tym samym czasie można podgotować
makaron, uważając, by rurki się nie posklejały (dobrze wlać do
wody trochę
oleju). Każdą rurkę nadziewać
szpinakowym farszem (najwygodniej łyżeczką). W naczyniu delikatnie posmarowanym beszamelem układać
makaron, na nim trochę beszamelu i
sera, znów
makaron, beszamel i
ser. Piec ok. 20 min w temp 180 stopni.