ßßß Cookit - przepis na cannelloni ze szpinakiem, fetą i suszonymi pomidorkami

cannelloni ze szpinakiem, fetą i suszonymi pomidorkami

nazwa

Wykonanie

Zazwyczaj nie mam żadnych noworocznych postanowień. W tym roku pomyślałam jednak, że dobrze byłoby wprowadzić do naszego jadłospisu jeszcze więcej warzyw i owoców oraz wypróbować więcej pomysłów na bezmięsne obiady. Odpoczynek od mięsa 2-3 razy w tygodniu na pewno nam nie zaszkodzi:) Dziś proponuję wegetariańską wersję canneloni ze szpinakiem - do jej przygotowania możemy użyć dowolnego sosu, zamiast beszamelu idealnie pasowałby tu na przykład sos pomidorowy lub śmietanowy. Smacznego:)
Zachęcam też do wypróbowania cannelloni z mięsem mielonym :) dla 2-3 osób:
ok. 10 rurek cannelloni,
cebula,
3 ząbki czosnku,
450-500 g mrożonego szpinaku,
około 10 suszonych pomidorków,
1/4 sera typu feta (lub do smaku),
ulubione suszone zioła na sos beszamelowy: 2 łyżki mąki, 2 łyżki masła, 500 ml mleka, sól, pieprz, gałka muszkatołowa
starta mozzarella i parmezan
Cebulę pokroić w drobną kostkę, przesmażyć. Dodać posiekany drobno czosnek, a następnie szpinak. Doprawić solą, pieprzem i ziołami, dołożyć pokrojone w kawałeczki pomidorki i pokruszoną fetę, odstawić. Beszamel: Z mąki i masła zrobić zasmażkę, zestawić z ognia, wlać mleko i rozmieszać trzepaczką. Postawić na ogień i mieszać do momentu zgęstnienia. Doprawić. W tym samym czasie można podgotować makaron, uważając, by rurki się nie posklejały (dobrze wlać do wody trochę oleju). Każdą rurkę nadziewać szpinakowym farszem (najwygodniej łyżeczką). W naczyniu delikatnie posmarowanym beszamelem układać makaron, na nim trochę beszamelu i sera, znów makaron, beszamel i ser. Piec ok. 20 min w temp 180 stopni.
Źródło:http://lekcjewkuchni.blogspot.com/2015/01/cannelloni-ze-szpinakiem-feta-i.html