Wykonanie
Tort
makaronowy - niby zwykła zapiekanka a jednak bardziej efektowna :) Coś fajnego i dla oczu i dla podniebienia - dwie warstwy
makaronu przełożone
mięsem mielonym, a do tego warzywna pierzynka pokryta
serem żółtym. Całość skomponowana tak, żeby nie rozwalała się przy krojeniu, a ponadto wszystko dobrze doprawione, pachnące i bardzo smaczne!

SKŁADNIKI: (na tortownicę 28 cm)Warstwa makaronowa:1 op.
makaronu świderki (40-50 dag)2 łyżki
masła2 łyżki
mąki1,5 szkl
mleka1/2 łyżeczki
soli1/2 łyżeczki
pieprzu cytrynowego Rafex1/2 łyżeczki
czosnku granulowanego1/3 łyżeczki
gałki muszkatołowej1/3 łyżeczki
ostrej paprykiWarstwa
mięsna:50 dag
mięsa mielonego (u mnie z
szynki)1
cebula1 łyżeczka
soli2 łyżki
Ziół Ojca Mateusza Rafex4 łyżki
keczupuDodatkowo:2 op. mrożonej
mieszanki warzyw brokuł-
kalafior-
marchewka25 dag
sera żółtegomasło i
bułka tarta do tortownicy
olej do smażenia
mięsa1.
Cebulę posiekać, zeszklić na
oleju, dodać
mięso mielone i wszystkie
przyprawy, podsmażyć, podlać odrobiną
wody i dusić ok 20-30 minut, podlewając co jakiś czas
wodą żeby się nie przypaliło i za bardzo nie wyschło.2.
Makaron i warzywa ugotować w osolonej wodzie (osobno :).3.
Ser żółty zetrzeć na tartce (na grubych oczkach).4. Tortownicę wysmarować
masłem i wysypać
bułką tartą.5. Zrobić beszamel: na patelni rozpuścić
masło, dodać
mąkę i dokładnie wymieszać, smażyć chwilę aż
mąka straci surowość i całość zacznie "ładnie pachnieć". Wlać
mleko i dokładnie wymieszać. Cały czas mieszając dodać
sól i pozostałe
przyprawy.6. Do ugotowanego
makaronu wlać gorący
sos beszamelowy, dodać garść
startego sera i dokładnie wymieszać.7. Połowę
makaronu rozłożyć w tortownicy lekko ugniatając (lub trochę więcej niż połowę, tak żeby dokładnie przykryć całe dno).8. Usmażone
mięso wymieszać z
keczupem, wyłożyć na
makaron. Przykryć drugą warstwą
makaronu również lekko ugniatając.9. Ugotowane warzywa wyłożyć na
makaron, lekko przygnieść. Posypać
serem żółtym.

10. Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i zapiekać ok 30 minut. Po tym czasie wyłączyć grzanie i odczekać ok 10 minut żeby wszystko się "uspokoiło". Wyjąć z piekarnika, zdjąć obręcz (najpierw odcinając brzegi nożem), kroić i podawać :)
