Wykonanie

Wszystkim wielbicielom
kaszy jaglanej polecam pyszne wegetariańskie kotlety. Zajadaliśmy się kotletami z
kaszy jaglanej z
ziemniakami dzisiaj kolejna wersja kotletów na bazie uwielbianej przez nas
kaszy. Ta wersja jest zupełnie inna, ale równie smaczna jak poprzednia, albo i nawet bardziej. Pyszne chrupiące kotleciki, mniam... My po prostu lubimy
kaszę jaglaną pod każdą postacią. Z podanych składników wyszło mi ok.12 kotletów.Składniki kotletów:- 1,5 szklanki surowej
kaszy jaglanej- 600ml
bulionu warzywnego (lub
wody)- 1
cebula- 1-2 ząbki
czosnku- 2 łyżki
oliwy z oliwek- 2
jajka- 2-3 łyżki
bułki tartej (dałam
bułkę ze złocistym
siemieniem lnianym)-
sól (dałam ok.3/4 płaskiej łyżeczki
soli himalajskiej)- świeżo mielony
pieprz-
gałka muszkatołowa (na czubku łyżeczki)- garść świeżych
ziół:
bazylii i
tymianku- 1/2 łyżeczki
kurkumy- 1/2 łyżeczki wędzonej
słodkiej papryki (nie trzeba)-
olej kokosowy bezzapachowy lub rzepakowy do smażeniaSkładniki
sosu pieczarkowego:- 250g
pieczarek- 1 łyżeczka
oleju kokosowego bezzapachowego- 1 łyżka kremówki- 1 łyżeczka
masła- 2 łyżeczki
skrobi kukurydzianej (maizena)-
sól i
pieprz do smaku
Pieczarki umyć, pokroić w cienkie półplastry i podsmażyć na
oleju kokosowym, dodać
sól, świeżo mielony
pieprz. Zaciągnąć
skrobią kukurydzianą z małą ilością
wody.
Wody dolewamy do uzyskania pożądanej konsystencji sosu. Dodać kremówkę i łyżeczkę
masła.Surową
kaszę podprażyć kilka minut w suchym garnku, gdy będzie ciepła przełożyć ją do miski. W garnku rozgrzać
oliwę z oliwek, wrzucić pokrojoną w drobną kostkę
cebulę i podsmażyć. Pod koniec dodajemy zmiażdżony
czosnek i mieszamy. Wsypujemy podprażoną
kaszę, zalewamy całość
bulionem (lub
wodą), mieszamy, garnek przykrywamy i gotujemy na małym palniku ok.15 minut. Zdejmujemy z palnika i odstawiamy pod przykryciem na ok.15-20 minut.
Kasza powinna wchłonąć cały płyn. Przekładamy ugotowaną
kaszę do miski i odstawiamy do przestudzenia.Następnie dodajemy
jajka,
bułkę tartą, posiekane
zioła,
sól i świeżo mielony
pieprz i mieszamy do połączenia składników.

Z uzyskanej masy formujemy małe kotlety i smażymy na rozgrzanym
oleju kokosowym (lub rzepakowym) po kilka minut z każdej strony, do zrumienienia.


Podajemy posypane
ziołami lub dowolnymi dodatkami, u mnie z
sosem pieczarkowym i posypane
szczypiorkiem.





Smacznego :-)
