ßßß
Z okazji Międzynarodowego Dnia Pizzy nie mogło i u nas zabraknąć tego przysmaku. Bowiem cała Rodzinka bez wyjątku, wręcz ją uwielbia.Dla dzisiejszego przepisu małą inspiracją był przepis znaleziony u Margarytki, częściowo go jednak zmodyfikowałam, gdyż m.in. tamten był z mąki pszennej, ja robiłam z orkiszowej, nie dodałam mleka oraz cukru, zmieniłam czas pieczenia gdyż wolimy cienką pizzę. Praktycznie tylko ilość oliwy się zgadza.Dodatki są jak zwykle dowolne, u nas każdy przygotowuje swoją własną wersję. Polecam , równie pyszna jak dwie poprzednie. Składniki na 6 sporych pizz, każda ok.250g.Składniki:- 1kg mąki orkiszowej (u mnie typ 750)- 35-40g świeżych drożdży- 1 płaska łyżka soli himalajskiej lub morskiej- 460ml ciepłej wody (nie gorącej)- 6 łyżek oliwy z oliwek (lub zwykłego oleju)Dodatkowo:- świeże lub suszone oregano- tarta mozarella do posypania- ulubione dodatki: szynka, pieczarki, salami, papryka, ser pleśniowy itp.Drożdże rozkruszyć w kubeczku, dolać ok.50ml wody i łyżkę mąki, odstawić na kilka minut aż ruszy.W dużej misie umieścić resztę składników. Dodać do nich wyrośnięty zaczyn i wyrobić gładkie , elastyczne ciasto. Ja używam do tego malaksera z hakiem ale można również ręcznie. Z ciasta uformować kulę i przełożyć do wysmarowanej olejem miski, przykryć ręcznikiem kuchennym i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. U mnie ok.40 minut. W tym czasie przygotowujemy sobie błyskawiczny sos pomidorowy .
Następnie ciasto lekko zagnieść. Podzielić na dowolną ilość, u mnie 6 porcji po ok.250g każda. Uformować kule i odłożyć w folii spożywczej by nie wysychały. Każdą kulę rozdusić rękoma lub wałkiem i utworzyć spód do pizzy.
Smacznego :-)