Wykonanie
Z okazji Międzynarodowego Dnia Pizzy nie mogło i u nas zabraknąć tego przysmaku. Bowiem cała Rodzinka bez wyjątku, wręcz ją uwielbia.Dla dzisiejszego przepisu małą inspiracją był przepis znaleziony u
Margarytki, częściowo go jednak zmodyfikowałam, gdyż m.in. tamten był z
mąki pszennej, ja robiłam z orkiszowej, nie dodałam
mleka oraz
cukru, zmieniłam czas pieczenia gdyż wolimy cienką pizzę. Praktycznie tylko ilość
oliwy się zgadza.Dodatki są jak zwykle dowolne, u nas każdy przygotowuje swoją własną wersję. Polecam , równie pyszna jak dwie poprzednie. Składniki na 6 sporych pizz, każda ok.250g.Składniki:- 1kg
mąki orkiszowej (u mnie typ 750)- 35-40g świeżych
drożdży- 1 płaska łyżka
soli himalajskiej lub morskiej- 460ml ciepłej
wody (nie gorącej)- 6 łyżek
oliwy z oliwek (lub zwykłego
oleju)Dodatkowo:- świeże lub
suszone oregano-
tarta mozarella do posypania- ulubione dodatki:
szynka,
pieczarki,
salami,
papryka,
ser pleśniowy itp.
Drożdże rozkruszyć w kubeczku, dolać ok.50ml
wody i łyżkę
mąki, odstawić na kilka minut aż ruszy.W dużej misie umieścić resztę składników. Dodać do nich wyrośnięty zaczyn i wyrobić gładkie , elastyczne ciasto. Ja używam do tego malaksera z hakiem ale można również ręcznie. Z ciasta uformować kulę i przełożyć do wysmarowanej
olejem miski, przykryć ręcznikiem kuchennym i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. U mnie ok.40 minut. W tym czasie przygotowujemy sobie błyskawiczny
sos pomidorowy .
Następnie ciasto lekko zagnieść. Podzielić na dowolną ilość, u mnie 6 porcji po ok.250g każda. Uformować kule i odłożyć w folii spożywczej by nie wysychały. Każdą kulę rozdusić rękoma lub wałkiem i utworzyć spód do pizzy.
Na każdy spód wykładamy 2-3 łyżki
sosu pomidorowego, na nim układamy swoje ulubione dodatki, np.
sery,
szynka,
salami,
pieczarki,
papryka,
cebula,
ananas,itp.itd.Wierzch posypujemy
serem i lekko
oregano. Brzegi pizzy można posmarować
oliwą, wówczas będą bardziej chrupiące.
Pizze wkładamy do nagrzanego do 230*C piekarnika i pieczemy ok.12-13 minut, ja piekę na 3 poziomach równocześnie, na termoobiegu.Upieczoną pizzę można posypać świeżą
rukolą - pychotka.
Smacznego :-)