Wykonanie

Choć przepisów na
sałatkę warzywną jest wiele, ja postanowiłam podzielić się z
Wami - moją. Ponieważ preferuję smaki konkretne, nie lubię jadać rzeczy , które są nijakie dlatego moja
sałatka ma troszkę inną recepturę od tych powszechnie spotykanych. Przepis podaję w przybliżeniu, bowiem każdy może dobrać sobie ilości oraz
przyprawy wg własnego gustu. W mojej
sałatce dominuje
korzeń pietruszki, czym go więcej, tym jest bardziej słodka, nie odpowiada mi smak gotowanego
selera dlatego jest go minimalnie ( można nawet pominąć), jest tylko kilka
ziemniaków- jako dodatek a nie główny składnik, uwielbiane przez nas
ogóry kiszone i dużo
jajek. No i jak dla niektórych bardzo dużo
musztardy, ale to właśnie ona sprawia, że
sałatka nie jest mdła, jeżeli nie lubicie nijakich sałatek zachęcam do wypróbowania tego przepisu, dla mnie jest to
sałatka idealna, dla moich domowników również... bo nie mają wyboru... :-)Choć gdyby im nie smakowała to by jej nie jedli, a wciągają olbrzymie ilości...Można ją urozmaicić dodając np. pokrojoną
szynkę- tak dla odmiany.

Składniki na 4 miseczki:- 7 b.dużych
pietruszek( korzeni)- ok.1kg
marchwi- 1 litrowy słoik
ogórków kiszonych- kawałek białej części
pora- 3
ziemniaki- 10
jajek-
maleńki kawałek
korzenia selera ( widoczny przy
marchewce)-
sól i
pieprz do smaku- ok.3/4 słoika
musztardy sarepskiej( małej)- 1-2 łyżeczki
musztardy dijon- ok.1/2 małego słoika
majonezuMożna również dodać
jabłko, ja nie dodaję bowiem nie każdemu u nas smakuje.

Warzywa obrać i ugotować ok.30 minut. Można również gotować w mundurkach. Ja gotuję obrane w małej ilości
wody i
soli himalajskiej. Na spód kładę zawsze
pietruszkę( w mniejszych kawałkach - najdłużej się gotuje), na to
marchew i malutki kawałek
selera oraz
ziemniaki. Gdy gotuję bez
ziemniaków, bo zostały na przykład od obiadu , to
wywar z gotowanych warzyw wykorzystuję jako
bulion warzywny ( ostatnio pozamrażałam w słoikach. Mam zawsze kilka do wykorzystania gdy potrzebuję
bulionu- kupnych nie używam).
Jajka ugotować na twardo, wystudzić i obrać.Wszystkie warzywa gotowane,
jajka,
ogórki oraz
por kroimy w kostkę ( wielkość dowolna) .

Dodajemy
musztardy,
majonez, świeżo mielony
pieprz oraz
sól( na początek ok.1/2 płaskiej łyżeczki) do smaku, zawsze możemy dosolić, dlatego dodajemy stopniowo, tak by nie przesolić.
Majonez też dozujemy porcjami, chodzi o to by
sałatka nie była sucha ale też by nie pływała w
majonezie.Dobrze przyprawioną
sałatkę nakładamy do miseczek i schładzamy w lodówce.

Można schłodzić ją w dużej misce i po ok.1-2h sprawdzić smak ( jak już wszystko się "przegryzie" czy nie trzeba czegoś dodać. Ja zauważyłam, że musi być leciutko słonawa po przygotowaniu wtedy jest ok.po schłodzeniu).


Smacznego :-)