ßßß Cookit - przepis na Ogórki konserwowe z kardamonem i imbirem

Ogórki konserwowe z kardamonem i imbirem

nazwa

Wykonanie

Najbardziej brakuje mi w Arabii Saudyjskiej polskiego chleba, smalcu ze skwarkami oraz ogórków kiszonych i konserwowych. Wypróbowałem już przepis na doskonałe ogórki małosolne od Ingalill przyszedł więc czas na ogórki konserwowe, które... okazały się strzałem w dziesiątkę.
Wniosek jest prosty - da się jednak zrobić ogórki bez chrzanu i to bardzo smakowite.
Składniki
2 kg niedużych ogórków gruntowych podobnej wielkości
1 duża cebula pokrojona w grube plastry
1 marchewka pokrojona w plasterki
1 - 2 papryczki chili pokrojone w plastry
8 szklanek wody
300 - 350 ml octu 10%
6 łyżek stołowych cukru
2-3 łyżki stołowe soli kamiennej (nie jodowanej)
Przyprawy - proporcje na słoik o pojemności ok. 0.9 litr
8-10 ziaren czarnego pieprzu
3-5 ziaren kardamonu
2-3 ziarna ziela angielskiego
2-3 plasterki imbiru o grubości ok. 3 milimetrów
2-3 kawałeczki papryki chili (bez nasion)
3-5 plasterków marchewki
1 liść laurowy
1-2 baldachy kopru lub 1 łyżeczka nasion kopru
1/2 łyżeczki ziaren kolendry
Przygotowanie
Ogórki namoczyć przez kilka godzin w zimnej wodzie (zwłaszcza, jeśli wcześniej leżały na słońcu), dokładnie umyć i osuszyć.
Słoiki sparzyć wrzątkiem lub wyparzyć w piekarniku.
Na dno każdego słoika włożyć po 1 plasterku cebuli, kilka plasterków marchewki, chili i imbiru oraz wsypać przyprawy w podanej wyżej ilości.
Ogórki ułożyć ciasno w słoikach w pozycji pionowej, a na górze położyć po 1-2 baldachy kopru lub wsypać 1 łyżeczkę nasion kopru.
Z wody. octu, soli i cukru przygotować zalewę, zagotowując razem wszystkie składniki, aż do całkowitego rozpuszczenia soli i cukru.
Gorącą zalewą zalać ogórki, tak aby były całkowicie zakryte pozostawiając jednak 2-3 cm wolnej przestrzeni u góry.
Pasteryzować około 15 minut.
Źródło:http://obiadoweinspiracje.blogspot.com/2013/10/ogorki-konserwowe-z-kardamonem-i-imbirem.html