ßßß Cookit - przepis na Camelkowe opowieści

Camelkowe opowieści

nazwa

Wykonanie

Składniki
1 czerwona cebula pokrojona w kostkę
1 łyżeczka startego lub drobno posiekanego świeżego imbiru
3 ząbki czosnku drobno posiekane
2 duże ziemniaki pokrojone w kostkę
3 marchewki pokrojone w kostkę
1 papryczka chili drobno pokrojona
3 łyżki rozdrobnionych orzechów nerkowca
200 g przecieru pomidorow ego
1 szklanka zielonego groszku (na jlepiej mrożonego)
1 mała zielon a papryk a pokrojona w paski
1 mała czerwon a papryk a pokrojona w paski
1 szklanka śmietany kremówki (lub gęstego jogurtu naturalnego)
2 łyżki oleju roślinnego do smażenia
1 łyżeczka soli
1 1/2 łyżki curry
1 pęczek świeżej kolendry do dekoracji
ewentualnie 5 00 ml bulionu warzywnego i 4 00 g pokrojonej w małą kostkę i podsmażonej piersi z kurczaka (wtedy otrzymamy bardzo gęstą zupę)
Przygotowanie
Na średnio rozgrzanym oleju podsmażyć cebulę i dusić, aż będzie miękka.
Dodać imbir i czosnek i dusić jeszcze około minuty.
Ziemniaki, marchew, papryczkę chili, orzechy nerkowca wymieszać z przecierem pomidorowym (ewentualnie dodać bulion warzywny i podsmażone mięso z kurczaka jeśli chcemy przygotować zupę)
Doprawić solą i curry. Gotować mieszając około 10 minut do czasu, aż ziemniaki będą prawie miękkie.
Dodać groszek, zieloną i czerwoną paprykę oraz śmietanę lub jogurt.
Zmniejszyć ogień do minimum, przykryć i gotować na wolnym ogniu 15 minut.
Udekorować listkami świeżej kolendry
Podawać do kurczaka z ryżem lub jako zupę
Źródło:http://obiadoweinspiracje.blogspot.com/2013/05/korma-kuruma-kuchnia-indyjska.html