ßßß Cookit - przepis na ZAWIJAŃCE Z KARKÓWKI

ZAWIJAŃCE Z KARKÓWKI

nazwa

Wykonanie

Prawdziwe zrazy obowiązkowo muszą być z wołowiny.
Często jednak serwuję zawijańce czyli roladki a'la zrazy z szynki lub karkówki. Są one ... no ... prawie tak samo smaczne jak te wołowe, a potrzebują zdecydowanie krótszej obróbki. Możemy dowolnie je nadziewać, wszystkim, co tylko przyjdzie nam na myśl.
U mnie dziś klasyczne nadzienie zrazowe. Do tego pyszny sos, kasza i obiad pierwsza klasa gotowy! :))
Składniki:
6 średniej grubości plastrów karkówki
2 ogórki kiszone
2 cebule (1 do sosu, 1 do roladek)
kilka paseczków boczku wędzonego
pieprz
sól
musztarda grillowa
ziele angielskie
liść laurowy
przyprawa do karkówki
czosnek granulowany
olej
Wykonanie:
Płaty karkówki rozbijamy dość cienko. Smarujemy musztardą i posypujemy ulubionymi przyprawami: u mnie był to czosnek, przyprawa do karkówki, pieprz. Na każdy plaster układamy pasek boczku, kawałek ogórka, wzdłuż posypujemy pokrojoną w kostkę cebulą. Zwijamy ściśle. Spinamy wykałaczką lub obwiązujemy bawełnianą nitką.
Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej. Obsmażamy roladki z każdej strony na mocnym ogniu, aż do zrumienienia. Następnie podlewamy wodą, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, resztę posiekanej cebuli i dusimy pod przykryciem na małym ogniu ok 1h. Pod koniec duszenia, odkrywamy patelnię, aby sos odparował i zagęścił się. Ewentualnie doprawiamy solą.
Źródło:http://walijskiepichcenie.blogspot.com/2015/08/zawijance-z-karkowki.html