ßßß Cookit - przepis na Rolady wołowe (zrazy)

Rolady wołowe (zrazy)

nazwa

Wykonanie

Dobre, bo polskie i domowe :) Do tych zrazów użyłam mięsa do rolad wołowych kupionych w Lidlu i sprawdziło się ono znakomicie. Polecam jednak zakup wołowiny bez kości, tzw. zrazowej lub ligawy. Mięso dusi się tyle, że na pewno zmięknie :)
Składniki
(na 4 porcje)
- 600 g wołowiny
- 4 ogórki kiszone
- 4 plastry boczku wędzonego
- musztarda dijon
- 1 duża cebula
- 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- ok. 1 litra wody lub bulionu
- 2 liście laurowe
- 2 ziela angielskie
- przyprawy: sól, pieprz, pietruszka
- potrzebne akcesoria: wykałaczki
Przygotowanie
Mięso podzielić na plastry i rozbić na cienkie płaty. Każdy kawałek posmarować z jednej strony musztardą, na nią kłaść plaster wędzonego boczku i pokrojonego w słupki ogórka kiszonego. Roladki zawijać (jak dywan) i ciasno spiąć wykałaczkami (trzeba pamiętać o tym, że zrazy po duszeniu trochę się skurczą), każdą przyprawić solą i pieprzem. Zawinięte zrazy obsmażyć na patelni, a następnie włożyć je do dużego garnka i zalać wodą lub bulionem (tak aby zrazy były całkowicie przykryte wodą). Dodać liście laurowe, ziela angielskie, pokrojoną w kostkę cebulę oraz koncentrat pomidorowy. Dusić pod przykryciem około 1,5 godziny, do momentu gdy zrazy będą miękkie. Powstały sos odparować na patelni lub zagęścić mąką, doprawić pietruszką, solą (ostrożnie) i pieprzem. Zrazy podawać z przygotowanym sosem i kluskami śląskimi (przepis) i oczywiście wyciągnąć przed podaniem wykałaczki ;). Smacznego!
Źródło:http://jpgotuje.blogspot.com/2013/01/rolady-woowe-zrazy.html