Wykonanie
Dziś pyszne zraziki - tym razem z użyciem
mięska wieprzowego. Są świetnym sposobem na obiadek, przyjęcia- robi się je łatwo , a smakują wspaniale- zapraszam :)- 6 kotletów ze
schabu- 2 duże białe
cebule- 1 duży
kiszony ogórek- 2
marchewki-
sól,
pieprz do smaku- 3 plastry
boczku wędzonego- 3 ząbki
czosnku-
olej do smażenia-
liście laurowe,
ziele angielskieKotlety dokładnie myjemy i cienko rozbijamy. Z każdej strony obsypujemy
solą i
pieprzem.
Ogórka kroimy w plastry,
Cebulę kroimy w piórka,
marchew obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Na Każdego zraza układamy pół plastra
boczku, trochę
cebuli i
ogórka. Zawijamy w rulonik. Pomagamy sobie wykałaczkami. Każdego zraza dokładanie obsmażamy na bardzo wysoko rozgrzanym tłuszczu a następnie przekładamy do brytfanny lub garnka. Zalewamy
wodą- tyle, żeby przykryć
mięso.Na patelni, na której obsmażamy
mięso podsmażamy chwilę
marchewkę, przeciśnięty przez praskę
czosnek i
cebulę. Kiedy
cebula się zeszkli dodajemy wszystko do zrazów i mieszamy bardzo delikatnie. Dokładamy kilka ziarenek
ziela angielskiego i kilka listków laurowych. Gotujemy na bardzo małym ogniu do miękkości
mięsa. A na koniec doprawiamy do smaku sos. Jeśli
sos jest zbyt rzadki można zagęścić odrobiną
mąki.