Wykonanie
Składniki:1 kg
schabu bez kości3
ogórki kiszone3
cebule300 g
wędzonego boczku2
listki laurowe2 ząbki
czosnkudo smaku:
sól i
pieprzoliwa do smażeniaWykonanie:
Schab myjemy, osuszamy, kroimy w plastry o grubości ok. 5-7 mm. Każdy plaster wkładamy do woreczka foliowego i roztłukujemy jak najcieniej, nadając mu okrągły kształt. Płaty
mięsa obsypujemy
solą i
pieprzem.
Czosnek drobno kroimy i oprószamy
mięso, po czym odkładamy je.
Ogórki kiszone,
cebulę i
wędzony boczek kroimy w drobną kostkę. Na płacie
mięsa układamy kolejno: 1 łyżkę
boczku, 1 łyżkę
cebuli i 1 łyżkę pokrojonego
ogórka kiszonego.
Zwijamy płat z farszem w roladkę, zawijając boki płatu, by farsz nie wypadł.
Tak przygotowane
mięso obsmażamy z obu stron na rumiany kolor i wkładamy do garnka. Gdy zwiniemy całe
mięso i pozostanie nam składników farszu, wkładamy je do garnka ze zrazami, wtedy sos będzie smaczniejszy.
Do garnka wlewamy tyle
wody, aby zakryć zrazy i gotujemy na małym ogniu ok. 60 minut, aż
mięso stanie się kruche i miękkie. Sos można zaciągnąć łyżką
maki aby był gęstszy. Doskonale smakują z
ziemniakami, jak i z
kaszą.