Wykonanie
Prawdziwe zrazy obowiązkowo muszą być z
wołowiny.Często jednak serwuję zawijańce czyli roladki a'la zrazy z
szynki lub
karkówki. Są one ... no ... prawie tak samo smaczne jak te wołowe, a potrzebują zdecydowanie krótszej obróbki. Możemy dowolnie je nadziewać, wszystkim, co tylko przyjdzie nam na myśl.U mnie dziś klasyczne nadzienie zrazowe. Do tego pyszny sos,
kasza i obiad pierwsza klasa gotowy! :))
Składniki:6 średniej grubości plastrów
karkówki2
ogórki kiszone2
cebule (1 do sosu, 1 do roladek)kilka paseczków
boczku wędzonegopieprzsólmusztarda grillowa
ziele angielskieliść laurowyprzyprawa do
karkówkiczosnek granulowany
olejWykonanie:
Płaty
karkówki rozbijamy dość cienko. Smarujemy
musztardą i posypujemy ulubionymi
przyprawami: u mnie był to
czosnek,
przyprawa do
karkówki,
pieprz. Na każdy plaster układamy pasek
boczku, kawałek
ogórka, wzdłuż posypujemy pokrojoną w kostkę
cebulą. Zwijamy ściśle. Spinamy wykałaczką lub obwiązujemy bawełnianą nitką.Na głębokiej patelni rozgrzewamy
olej. Obsmażamy roladki z każdej strony na mocnym ogniu, aż do zrumienienia. Następnie podlewamy
wodą, dodajemy
liść laurowy,
ziele angielskie, resztę posiekanej
cebuli i dusimy pod przykryciem na małym ogniu ok 1h. Pod koniec duszenia, odkrywamy patelnię, aby sos odparował i zagęścił się. Ewentualnie doprawiamy
solą.