Wykonanie
Bardzo lubię gotowane pulpeciki.Zresztą zawsze przedkładałam gotowane
mięso nad smażone.Pulpeciki w sosie z warzywami powstały zupełnie spontanicznie. W lodówce były warzywa, które prosiły się o wykorzystanie, była garść żółtej
fasolki,
pierś z kurczaka i
mięso gulaszowe(od
szynki).Postanowiłam w ramach porządków połączyć wszystkie składniki i tak oto powstało pyszne danie obiadowe.
Będę wracać do niego często, bo to zestawienie podbiło nasze smaki!

Składniki:
pierś z kurczaka400g
mięsa gulaszowego1
cebulasólpieprzziele angielskieliść laurowy1
jajko2 łyżki
kaszy manny2
marchewki1
pietruszkakawałek
seleragarść żółtej
fasolkikoperek1 łyżka
mąkiśmietana 18%szczypta
cukruWykonanie:
Mięso mielimy wraz z
cebulą. Dodajemy
jajko,
kaszę manną,
sól i
pieprz.Dobrze wyrabiamy masę. Zagotowujemy
wodę, solimy lekko, dodajemy
liść laurowy i
ziele angielskie. Mokrymi dłońmi formujemy niewielkie pulpety i wkładamy na wrzątek. Gotujemy ok 15 minut. Wyjmujemy łyżką cedzakową na talerz, a do
wody wrzucamy najpierw pokrojoną na 1cm kawałki
fasolkę - gotujemy 10 minut, a następnie starte na oczkach warzywa (
fasolka gotuje się dłużej). Całość gotujemy ok 20 minut (aż warzywa będą miękkie).
Mąkę rozrabiamy w zimnej wodzie, wlewamy na wrzątek zaciągając nasz sos. Na koniec dodajemy zahartowaną odrobiną sosu
śmietanę i posypujemy
koperkiem. Ew. doprawiamy do smaku
solą,
pieprzem i szczyptą
cukru.
