ßßß Cookit - przepis na ŻEBERKA W SOSIE CEBULOWYM

ŻEBERKA W SOSIE CEBULOWYM

nazwa

Wykonanie

Smażone żeberka to mój kolejny powrót do czasów dzieciństwa :)
Zamykam oczy i widzę Babcię krzątającą się przy kuchni.
Właśnie nakłada obiad: smażone żeberka, ziemniaki i marchewka na gęsto :)) albo zasmażane buraczki ...
Pewnie dla tych wspomnień nie mogłam się oprzeć pięknym, mięsnym żeberkom, które przywieźli do nas do sklepu.
I chociaż nie jestem wielką amatorką żeberek ... kupiłam i ... zrobiłam.
I przywołałam kolejny raz wspomnienia.
Domu.
Rodziny.
Najbliższych.
Składniki:
800 g żeberek mięsnych
3 cebule
olej
sól
pieprz
majeranek
czosnek
ostra papryka
tymianek
ziele angielskie
liść laurowy
Wykonanie:
Wszystkie przyprawy wymieszać ze sobą. Nie podaję proporcji przypraw, bo zależą one od naszych upodobań smakowych. Dodać 2-3 łyżki oleju i marynatą natrzeć pokrojone w paski żeberka. Włożyć do lodówki na ok 2h, aby mięso przeszło przyprawami. Następnie podsmażyć je na dość mocno rozgrzanym oleju i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Na oleju, który pozostał po smażeniu żeberek podsmażyć posiekane cebule (ok 5 minut) po czym wlać na patelnię 1,5szkl wody, wymieszać z cebulą i całą zawartością patelni zalać nasze żeberka. Do naczynia z mięsem wrzucić liść laurowy, 2-3 kulki ziela angielskiego, naczynie przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180st na ok 1.15-1.30 (w zależności od grubości żeberek). Podawać z ziemniakami lub grubą kaszą.
Źródło:http://walijskiepichcenie.blogspot.com/2014/07/zeberka-w-sosie-cebulowym.html