Wykonanie
Smażone
żeberka to mój kolejny powrót do czasów dzieciństwa :)Zamykam oczy i widzę Babcię krzątającą się przy kuchni.Właśnie nakłada obiad: smażone
żeberka,
ziemniaki i
marchewka na gęsto :)) albo zasmażane
buraczki ...Pewnie dla tych wspomnień nie mogłam się oprzeć pięknym, mięsnym
żeberkom, które przywieźli do nas do sklepu.I chociaż nie jestem wielką amatorką
żeberek ... kupiłam i ... zrobiłam.I przywołałam kolejny raz wspomnienia.Domu.Rodziny.Najbliższych.
Składniki:800 g
żeberek mięsnych3
cebuleolejsólpieprzmajeranekczosnekostra paprykatymianekziele angielskieliść laurowyWykonanie:
Wszystkie
przyprawy wymieszać ze sobą. Nie podaję proporcji przypraw, bo zależą one od naszych upodobań
smakowych. Dodać 2-3 łyżki
oleju i marynatą natrzeć pokrojone w paski
żeberka. Włożyć do lodówki na ok 2h, aby
mięso przeszło
przyprawami. Następnie podsmażyć je na dość mocno rozgrzanym
oleju i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Na
oleju, który pozostał po smażeniu
żeberek podsmażyć posiekane
cebule (ok 5 minut) po czym wlać na patelnię 1,5szkl
wody, wymieszać z
cebulą i całą zawartością patelni zalać nasze
żeberka. Do naczynia z
mięsem wrzucić
liść laurowy, 2-3 kulki
ziela angielskiego, naczynie przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180st na ok 1.15-1.30 (w zależności od grubości
żeberek). Podawać z
ziemniakami lub grubą
kaszą.