Wykonanie
Długo by wymieniać zalety indyczego
mięsa.Słynie ono ze swoich walorów zdrowotnych i
smakowych.Jest lekkostrawne, niskokaloryczne i łatwo przyswajalne.Poza tym to doskonałe źródło witamin z grupy B, magnezu i żelaza. Wspaniale nadaje się do wszelkiej obróbki: można je smażyć, piec i dusić.No i ten smak :))! Delikatny i wyrazisty zarazem...Po tym kwiecistym wstępie zapraszam na pyszny
udziec z
indyka w delikatnym
jogurtowo-warzywnym sosie ...

Składniki:1kg udźca z
indyka (u mnie filet)2
marchewki1
pietruszka1
porłodyga
selera naciowego1
cebulaziele angielskieliść laurowyząbek
czosnku1 czubata łyżka
jogurtu greckiegołyżka
mąkiolejWykonanie:
Udziec zalewamy
wodą (ja miałam w formie filetu bez kości zwiniętego w siateczkę). Dodajemy
sól,
pieprz,
ziele angielskie,
liść laurowy oraz obrane warzywa:
marchewkę,
pietruszkę,
seler naciowy. Gotujemy na małym ogniu ok 1h. Kiedy
mięso będzie już miękkie wyjmujemy je na talerz, a warzywa z rosołu kroimy w kostkę lub plasterki. Na patelni rozgrzewamy
olej i podsmażamy pokrojoną
cebulę oraz
pora. Do podsmażonych warzyw wlewamy część rosołu od gotowania udźca, (resztę możemy wykorzystać jako bazę do zupy lub zamrozić), dorzucamy pokrojone warzywka, doprawiamy do smaku i zaciągamy łyżką
mąki rozrobioną wcześniej w zimnej wodzie. Jako uwieńczenie sosu dodajemy łyżkę
jogurtu greckiego. Mieszamy. Do sosu przekładamy
mięso i całość posypujemy
szczypiorkiem.
