Wykonanie
Pyszna zapiekana
ryba, której pomysł powstał w celu urozmaicenia serwowanych przeze mnie dań
rybnych.Niestety z największym aplauzem przyjmowana jest u mnie
ryba z patelni, bo ...
ryby gotowane są bez smaku (tak twierdzi mój mąż) :))Musiałam wymyślić więc coś, co pozwoli udowodnić, że duszone, zapiekane czy gotowane
ryby są tak samo smaczne jak te smażone na patelni, a do tego zdrowsze i mniej kaloryczne :))Mój eksperyment zakończył się pełnym sukcesem. Zapiekana
ryba smakowała i to bardzo :)
Składniki :80 0g
fileta z ryby (dowolnego, u mnie łupacz)200g
pieczarek1
cebula1/2
czerwonej papryki1/2 pomarańczowej
papryki200g
śmietany 18% (u mnie ukwaszona z kubeczka)
sólsok z cytrynypieprz cytrynowyprzyprawa do rybolejkoperekWykonanie:
Jeśli mamy filety mrożone poprzedniego dnia wieczorem przekładam je z zamrażarki do lodówki, wtedy odmrażają się z delikatny sposób. Jeśli dysponujemy świeżymi - czynność tę pomijamy. Filety kroimy na mniejsze kawałki, skrapiamy
sokiem z cytryny, posypujemy
przyprawą do ryb,
pieprzem cytrynowym i odstawiamy w chłodne miejsce na ok 1h. W tym czasie możemy przygotować sobie sos, którym zalejemy
rybę. Na rozgrzanym
oleju podsmażamy pokrojoną
cebulę, po chwili dodajemy pokrojone w kosteczkę
papryki, a na końcu pokrojone w paseczki
pieczarki, mieszamy, solimy,
pieprzymy i podsmażmy, aż warzywa będą miękkie. Na koniec wlewamy
śmietanę, mieszamy, posypujemy
koperkiem i sos gotowy :))Naczynie żaroodporne smarujemy
masłem układamy w nim kawałki
ryby i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180st na ok 15 minut. Po tym czasie naczynie wyjmujemy - odlewamy
wodę, którą puściły nam filety podczas zapiekania (niepotrzebnie rozrzedziłaby nam sos) i zalewamy
rybę przygotowanym sosem. Wstawiamy ponownie do piekarnika dosłownie na 10 minut, aby
ryba przeszła smakiem sosu. Podajemy z
ziemniakami albo
pieczywem.Dla urozmaicenia możemy przełożyć
rybę ugotowanym na sypko
ryżem i wtedy całość zalać sosem.