Wykonanie
Witajcie! Już dziś podrzucam Wam pomysł na jutrzejszy piątkowy obiad. Myślę, że nie będziecie zawiedzeni, bo ta zapiekanka rybna jest wyjątkowo pyszna!
Składniki:700 g
filetów z ryby ( u mnie miruna)20 dag
pieczarek1
cebula1/2
czerwonej papryki1/2
zielonej papryki150 dag
śmietany 18%sólprzyprawa do rybpieprz cytrynowysok z cytrynyolejsiekany
koperekSposób wykonania:1. Odmrożone filety kroimy na mniejsze kawałki. Skrapiamy
sokiem z cytryny, posypujemy
przyprawą do ryb i
pieprzem cytrynowym. Odstawiamy do lodówki na 1 godzinę.2. W międzyczasie przygotowujemy sos.
Pieczarki kroimy w paseczki i
paprykę i
cebulę w kosteczkę. Na
oleju smażymy
cebulę, następnie dodajemy
paprykę, a na końcu
pieczarki. Dusimy do miękkości, lekko solimy. Na koniec dodajemy
śmietanę i
koperek.3. Naczynie żaroodporne smarujemy
masłem, wykładamy
rybę, pieczemy ok 15 minut w 180 st. C. Po tym czasie odlewamy
wodę, którą puściła
ryba, a później zalewamy sosem i zapiekamy jeszcze 10-15 minut.4. Podajemy wedle uznania - z
ziemniakami,
ryżem lub
pieczywem.Smacznego!!!
Źródło: Moje walijskie pichcenie