Wykonanie
Nie wiem jak to się stało, że nie zamieściłam dotąd przepisu na tradycyjny bigos, który wszyscy tak lubimy :-( jakoś uszło mojej uwadze ... ale już naprawiam zaległości :-)

Taki bigos "chodził" na mną od kilku tygodni, ale nie jest to potrawa, którą gotuje się w środku lata. Wtedy zazwyczaj korzystamy z
młodej kapusty i robimy szybkie, letnie bigosiki.Ale lato i upały już za nami, tak więc postanowiłam ugotować bigos. Taki prawdziwy, kaloryczny (tak, tak ... nie samym
jogurtem człowiek żyje) na
golonce, z dużą ilością
mięsa,
grzybów ... do tego tylko, już
potem pajda
chleba i cóż chcieć więcej?Pewnie ile każdy z Was ma swój niezawodny i wypróbowany przepis na bigos, z ulubionymi dodatkami i
przyprawami.Mój jest następujący ...Składniki:1.5kg
kiszonej kapusty1 główka
włoskiej kapusty (jest bardziej krucha i delikatna niż biała)
grzybki suszone wcześniej namoczone2 peklowane
golonki20 dkg
wędzonego boczku2
cebule2 pętka
kiełbasy (
podwawelska, podlaska,
toruńska - dowolne)
liść laurowyziele angielskie3-4 ziarenka jałowcałyżeczka
majerankuew.
przyprawa do bigosu
słodka paprykakoncentrat pomidorowyolej do podsmażenia

Wykonanie:
Golonki ugotować do miękkości.
Kapustę kiszoną poszatkować, przełożyć do garnka ( ja wlewam także i sok z
kapusty) zalać
wodą od gotowania
golonki, dorzucić
liść laurowy,
ziele angielskie,
jałowiec, pokrojone
grzybki i gotować ok 20 minut.
Kapustę włoską (lub białą) poszatkować - ugotować, odcedzić. Na patelni podsmażyć na
oleju poszatkowane
cebulę, pokrojony w kostkę
boczek, i naszą
wędlinę. Teraz już tylko wystarczy przełożyć do dużego garnka wszystkie składniki:
kapustę kiszoną, włoską, zawartość naszej patelni, obrane
mięso z
golonek, przyprawić
majerankiem,
przyprawą do bigosu,
słodką papryką, ew.
solą i
pieprzem oraz
koncentratem pomidorowym i ... cierpliwie prypcić na małym ogniu ok 40-50 minut, mieszając od czasu do czasu. Jeśli płynu mamy mało, uzupełniamy go odrobiną
wody pozostałej po gotowaniu
golonki.