ßßß Cookit - przepis na TRADYCYJNY BIGOS NA GOLONCE

TRADYCYJNY BIGOS NA GOLONCE

nazwa

Wykonanie

Nie wiem jak to się stało, że nie zamieściłam dotąd przepisu na tradycyjny bigos, który wszyscy tak lubimy :-( jakoś uszło mojej uwadze ... ale już naprawiam zaległości :-)
Taki bigos "chodził" na mną od kilku tygodni, ale nie jest to potrawa, którą gotuje się w środku lata. Wtedy zazwyczaj korzystamy z młodej kapusty i robimy szybkie, letnie bigosiki.
Ale lato i upały już za nami, tak więc postanowiłam ugotować bigos. Taki prawdziwy, kaloryczny (tak, tak ... nie samym jogurtem człowiek żyje) na golonce, z dużą ilością mięsa, grzybów ... do tego tylko, już potem pajda chleba i cóż chcieć więcej?
Pewnie ile każdy z Was ma swój niezawodny i wypróbowany przepis na bigos, z ulubionymi dodatkami i przyprawami.
Mój jest następujący ...
Składniki:
1.5kg kiszonej kapusty
1 główka włoskiej kapusty (jest bardziej krucha i delikatna niż biała)
grzybki suszone wcześniej namoczone
2 peklowane golonki
20 dkg wędzonego boczku
2 cebule
2 pętka kiełbasy (podwawelska, podlaska, toruńska - dowolne)
liść laurowy
ziele angielskie
3-4 ziarenka jałowca
łyżeczka majeranku
ew.przyprawa do bigosu
słodka papryka
koncentrat pomidorowy
olej do podsmażenia
Wykonanie:
Golonki ugotować do miękkości. Kapustę kiszoną poszatkować, przełożyć do garnka ( ja wlewam także i sok z kapusty) zalać wodą od gotowania golonki, dorzucić liść laurowy, ziele angielskie, jałowiec, pokrojone grzybki i gotować ok 20 minut. Kapustę włoską (lub białą) poszatkować - ugotować, odcedzić. Na patelni podsmażyć na oleju poszatkowane cebulę, pokrojony w kostkę boczek, i naszą wędlinę. Teraz już tylko wystarczy przełożyć do dużego garnka wszystkie składniki: kapustę kiszoną, włoską, zawartość naszej patelni, obrane mięso z golonek, przyprawić majerankiem, przyprawą do bigosu, słodką papryką, ew.solą i pieprzem oraz koncentratem pomidorowym i ... cierpliwie prypcić na małym ogniu ok 40-50 minut, mieszając od czasu do czasu. Jeśli płynu mamy mało, uzupełniamy go odrobiną wody pozostałej po gotowaniu golonki.
Źródło:http://walijskiepichcenie.blogspot.com/2013/10/tradycyjny-bigos-na-golonce.html