ßßß Cookit - przepis na Łatwy bigos, dla początkujących

Łatwy bigos, dla początkujących

nazwa

Wykonanie

Uwielbiam bigos. Robienie go, u mnie zawsze trwa dwa dni, a potem odgrzewam, odgrzewam i odgrzewam :) bo im więcej odgrzewany, tym lepszy :)
A jak mówi moja mama, bigos im dłużej się robi, tym lepszego koloru nabiera i nie potrzeba mu koncentratu. To prawda. Czasami dodaję jeszcze koncentratu dla kolorku, ale dosłownie 2-3 małe łyżeczki i jest pysznie :)
Mój jest bez śliwek i grzybów. Te drugie zastąpiły pieczarki. Polecam i smacznego :)
Składniki:
– 2kg kapusty kiszonej
– 4 kiełbasy typu zwyczajne ( u mnie podwędzane )
– 300g wołowiny bez kości
– 2 kości wędzone
– kawałek boczku
– kilka liści laurowych
– kilka kulek ziela angielskiego
przyprawa do bigosu Tytka Smaku
– 2 cebule
– 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego ( opcjonalnie )
– kilka pieczarek
– garść majeranku
Przygotowanie:
* Kapustę płuczemy pod bieżącą wodą. Odciskamy z nadmiaru soku i kroimy ją.
Wkładamy do dużego garnka i zalewamy wodą. Gotujemy. Jeżeli kapusta jest bardzo kwaśna, po zagotowaniu wylewamy wodę i zalewamy świeżą.
* Do kapusty wkładamy kości, mięso, oraz liście i ziele. Gotujemy na średnim ogniu około godzinki.
* W międzyczasie szklimy na oleju cebulę pokrojoną w kostkę, wraz z boczkiem i kiełbasami ( również w kostkę ) i pieczarkami pokrojonymi w plasterki.
* Po godzinie wyciągamy kości i mięso z kapusty. Kroimy mięso w dużą kostkę i wkładamy z powrotem do garnka, razem z podsmażoną cebulką, boczkiem, kiełbasami i pieczarkami.
* Dodajemy przyprawę do bigosu i dusimy nasz bigos jeszcze około godzinki, pod koniec dodając majeranek i koncentrat pomidorowy.
Kategorie:
Źródło:http://www.niepieprz.pl/bigos