ßßß
Uwielbiam bigos. Robienie go, u mnie zawsze trwa dwa dni, a potem odgrzewam, odgrzewam i odgrzewam :) bo im więcej odgrzewany, tym lepszy :)A jak mówi moja mama, bigos im dłużej się robi, tym lepszego koloru nabiera i nie potrzeba mu koncentratu. To prawda. Czasami dodaję jeszcze koncentratu dla kolorku, ale dosłownie 2-3 małe łyżeczki i jest pysznie :)Mój jest bez śliwek i grzybów. Te drugie zastąpiły pieczarki. Polecam i smacznego :)Składniki:– 2kg kapusty kiszonej– 4 kiełbasy typu zwyczajne ( u mnie podwędzane )– 300g wołowiny bez kości– 2 kości wędzone– kawałek boczku– kilka liści laurowych– kilka kulek ziela angielskiego– przyprawa do bigosu Tytka Smaku– 2 cebule– 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego ( opcjonalnie )– kilka pieczarek– garść majerankuPrzygotowanie:* Kapustę płuczemy pod bieżącą wodą. Odciskamy z nadmiaru soku i kroimy ją.Wkładamy do dużego garnka i zalewamy wodą. Gotujemy. Jeżeli kapusta jest bardzo kwaśna, po zagotowaniu wylewamy wodę i zalewamy świeżą.* Do kapusty wkładamy kości, mięso, oraz liście i ziele. Gotujemy na średnim ogniu około godzinki.* W międzyczasie szklimy na oleju cebulę pokrojoną w kostkę, wraz z boczkiem i kiełbasami ( również w kostkę ) i pieczarkami pokrojonymi w plasterki.* Po godzinie wyciągamy kości i mięso z kapusty. Kroimy mięso w dużą kostkę i wkładamy z powrotem do garnka, razem z podsmażoną cebulką, boczkiem, kiełbasami i pieczarkami.* Dodajemy przyprawę do bigosu i dusimy nasz bigos jeszcze około godzinki, pod koniec dodając majeranek i koncentrat pomidorowy.



Kategorie: