Wykonanie
Wolnowar nadal sprawdzamy . Tym razem kapuśniak na małej
golonce.
Golonka wyszła miękka, wystarczyło wyłowić ją z zupy, podzielić na mniejsze kawałki (po usunięciu skóry, bo tej nie jedliśmy). Oczywiście taki sam kapuśniak można przygotować metodą tradycyjną . Kapuśniak wyszedł bardzo smaczny, wolnowar po raz kolejny zdał egzamin.

składniki230 -250g
golonka parzona, peklowana300 - 400 g
kapusty kiszonej (zależy czy bardzo kwaśna)3 średnie
ziemniaki pokrojone w kostkę1 duża
cebula pokrojona w kostkę50 - 60 g
wędzonego boczku pokrojony w kostkękilka
suszonych grzybów1500 ml
bulionu mięsnego1
listek laurowykilka ziarenek
pieprzupo kilka ziarenek jałowca i
ziela angielskiegoolej do smażeniaprzygotowanieWolnowar nagrzać zgodnie z instrukcją.
Boczek podsmażyć, zdjąć z patelni, na tym samym tłuszczu podsmażyć
cebulę.
Ziemniaki ugotować w
bulionie. Bałam się ,że z kwaśną
kapustą nie zrobią się miękkie. Wszystkie składniki włożyć do misy wolnowaru, zalać gorącym
bulionem z
ziemniakami. Program w wolnowarze ustawić na low i nie zaglądać przez 8 - 10 godzin. Smacznego!
