Wykonanie
Pyszny zamiennik naszego tradycyjnego polskiego schaboszczaka ...I myślę, że nie tylko pyszny ale i zdrowszy, bo niestety kotlet w panierce to bomba kaloryczna ...Duszony
schab jest kruchuteńki a zanurzony w
pomidorowo-
paprykowym sosie nabiera dodatkowego wyrazu ...Polecam gorąco!Składniki:6 plastrów
schabu1 duża
cebula10 dkg
pieczarek1
czerwona paprykaząbek
czosnkumąka do obtoczeniaNa sos:2 łyżeczki
przecieru pomidorowegoszklanka
bulionu warzywnegoprzyprawy:
sól,
pieprz, pół łyżeczki
bazyliinatka pietruszkiWykonanie:Plastry
mięsa osuszamy, nacieramy
solą,
pieprzem i przeciśniętym
czosnkiem. Odstawiamy na godzinę do lodówki, a następnie obtaczamy w
mące i smażymy na mocno rozgrzanym
oleju z obu stron. Przekładamy do rondelka. Na tej samej patelni podsmażamy
cebulę podzieloną w piórka i drobno pokrojoną w kostkę
czerwoną paprykę, lekko solimy i układamy na
mięsie. Następnie podsmażamy pokrojone w plasterki
pieczarki, doprawiamy
solą i
pieprzem i wykładamy na
cebulę.Sos :
bulion mieszamy z przecierem i
bazylią. Zalewamy nim wszystkie składniki na patelni i dusimy około 30 minut pod przykryciem na wolnym ogniu, następnie zdejmujemy pokrywkę i dusimy jeszcze około 10 minut, by sos odparował i lekko zgęstniał. Po tym czasie sprawdzamy, czy
mięso jest już wystarczająco miękkie. Na koniec posypujemy je obficie
natką pietruszki. Smacznego!

Podajemy z niezwykle zdrową
kaszą jaglaną.