ßßß Cookit - przepis na SCHAB W POMIDORACH

SCHAB W POMIDORACH

nazwa

Wykonanie

Pyszny zamiennik naszego tradycyjnego polskiego schaboszczaka ...
I myślę, że nie tylko pyszny ale i zdrowszy, bo niestety kotlet w panierce to bomba kaloryczna ...
Duszony schab jest kruchuteńki a zanurzony w pomidorowo-paprykowym sosie nabiera dodatkowego wyrazu ...
Polecam gorąco!
Składniki:
6 plastrów schabu
1 duża cebula
10 dkg pieczarek
1 czerwona papryka
ząbek czosnku
mąka do obtoczenia
Na sos:
2 łyżeczki przecieru pomidorowego
szklanka bulionu warzywnego
przyprawy: sól, pieprz, pół łyżeczki bazylii
natka pietruszki
Wykonanie:
Plastry mięsa osuszamy, nacieramy solą, pieprzem i przeciśniętym czosnkiem. Odstawiamy na godzinę do lodówki, a następnie obtaczamy w mące i smażymy na mocno rozgrzanym oleju z obu stron. Przekładamy do rondelka. Na tej samej patelni podsmażamy cebulę podzieloną w piórka i drobno pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę, lekko solimy i układamy na mięsie. Następnie podsmażamy pokrojone w plasterki pieczarki, doprawiamy solą i pieprzem i wykładamy na cebulę.
Sos : bulion mieszamy z przecierem i bazylią. Zalewamy nim wszystkie składniki na patelni i dusimy około 30 minut pod przykryciem na wolnym ogniu, następnie zdejmujemy pokrywkę i dusimy jeszcze około 10 minut, by sos odparował i lekko zgęstniał. Po tym czasie sprawdzamy, czy mięso jest już wystarczająco miękkie. Na koniec posypujemy je obficie natką pietruszki. Smacznego!
Podajemy z niezwykle zdrową kaszą jaglaną.
Źródło:http://walijskiepichcenie.blogspot.com/2013/05/schab-w-pomidorach.html