Wykonanie
Ktoś mi kiedyś powiedział, że
kasza jaglana jest "obrzydliwa". Wyobraziłam sobie wtedy jej okropny smak i długo się zbierałam, żeby po nią sięgnąć pierwszy raz. Kiedy się przełamałam, okazało się, że nie jest taka zła i zaczęłam ją stopniowo dodawać do zup,
potem jakaś
sałatka, pasty. Dzisiaj paczkę
kaszy mam w szafce ciągle i zastanawiam się jak można było ją określić jako obrzydliwą.
Kasza jaglana to maluteńkie delikatne kuleczki, w smaku jest neutralna w związku z tym można z niej zrobić chyba wszystko. I na słono i na słodko-chociaż ja jeszcze w wersji słodkiej nie robiłam. Dzisiaj polecam przepyszne delikatne pulpety z dodatkiem
pieczarek. Zastanawiałam się nad sosem, czy
pomidorowy czy z
grzybów suszonych aż wpadłam na to, żeby zrobić
curry. Aromatyczny
sos jest tu potrzebny, żeby danie nie było zbyt mdłe i sos
curry spełnił ten warunek.
Składniki:1 szklanka
kaszy jaglanej10
pieczareknatka pietruszki2
cebule1 ząbek
czosnku1 łyżeczka
curry1 szklanka
mleka1 łyżka
mąkisól,
pieprzKaszę ugotować na sypko. Na patelni rozgrzać
olej, wrzucić pokrojoną jedną
cebulę i chwilę przesmażyć. Dodać starte na tarce
pieczarki i udusić. Przyprawić
solą i
pieprzem. W misce umieścić
kaszę,
pieczarki i posiekaną
natkę. Przyprawić
solą i
pieprzem i dokładnie wymieszać. Formować małe pulpety wielkości
orzecha włoskiego. Jeśli masa jest zbyt rzadka można dodać odrobinę
bułki tartej -wszystko zależy od
kaszy. Na patelni rozgrzać łyżkę
oleju, dodać posiekaną
cebulę oraz
czosnek i chwilę przesmażyć. Dodać
mąkę i
curry i ponownie chwilę przesmażyć cały czas mieszając aby nie zrobiły się grudki. Wlać
mleko i doprowadzić do wrzenia. Jeśli
sos jest zbyt gęsty można dodać trochę więcej
wody lub
mleka. Przyprawić
solą i
pieprzem do smaku. Włożyć pulpety do sosu i gotować chwilę, żeby przeszły smakiem i aromatem
curry. Przed podaniem posypać posiekaną
natką pietruszki.Smacznego:)