Wykonanie
Odkąd udało mi się znaleźć złoty środek na ciasto do tarty, coś mi się wydaje, że zacznie ona częściej gościć na moim
stole :) Ciasto jest idealnie kruche, a w połączeniu z soczystymi
pieczarkami i pysznym ciągnącym się sosem
serowym smakuje obłędnie :)Składniki:Ciasto na tartę jak zrobić krok po kroku400 g
pieczarek1
mozzarella1 duża
cebula1 ząbek
czosnku1/2
czerwonej papryki2 łyżki posiekanej
natki pietruszkiSos beszamelowy:1 szklanka
mleka2 łyżki
masła1 łyżka
mąki2
żółtka2 łyżki słodkiej
śmietanki 30% lub 36%
sól i
pieprz1. Sporządzamy ciasto na tartę wg. przepisu.2.
Cebulę kroimy w piórka, kapelusze z
pieczarek w ćwiartki, a
paprykę w drobną kostkę. Na
oliwie z oliwek podsmażamy przez ok 5 minut
cebulę, a następnie dodajemy
czosnek przeciśnięty przez praskę oraz
pieczarki. Wszystko podsmażamy na dużym ogniu (nie dusimy, a zarumieniamy) ok 5 minut.
Pieczarki przekładamy do miski i na tej samej patelni podsmażamy
paprykę (ok 3 minut).3. W rondelku roztapiamy
masło, dodajemy
mąkę i energicznie mieszamy. Stopniowo wlewamy
mleko i wszystko dokładnie rozprowadzamy tak, aby nie było grudek.
Żółtka rozmącamy ze
śmietanką, dodajemy do
mleka i całość doprowadzamy do wrzenia.
Ser mozzarella kroimy w kostkę i dorzucamy do sosu. Dokładnie mieszamy.4. Na podpieczonym kruchym spodzie wykładamy
pieczarki z
cebulą,
paprykę i całość zalewamy sosem
serowym. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180*C przez ok 15 minut.
5. Po upieczeniu dekorujemy świeżą
natką pietruszki, posypujemy gruboziarnistą
solą i
pieprzem.Aby sos się nie rozlewał, należy dać tarcie po pieczeniu ,,odpocząć", tzn lekko ostygnąć :)