Wykonanie
Dodatek
żółtka, słodkiej
śmietanki i
masła sprawia, że smak
sosu jest bardzo delikatny, a konsystencja aksamitna. Taki sos to uniwersalny dodatek do wielu dań i może przyda się komuś mój przepis :) Zazwyczaj
pieczarki kroję tak jak dziś, w cienkie plasterki, ale można je również zetrzeć na grubej tarce.



Składniki :
0,5 kg niewielkich
pieczarek2
cebule5-6 cm jasnej części
pora2 łyżki
oleju2 łyżki
masła200 g. słodkiej
śmietanki 30%1
żółtkosól,
pieprz do smaku
ewentualnie posiekana
natka pietruszkiPrzygotowanie :
Drobno siekam
cebulę i
pora, umyte i osuszone
pieczarki kroję w cieniutkie plasterki. Na patelni rozgrzewam
olej, wrzucam
cebulę i
pora, lekko
solę i smażę pod przykryciem kilka minut, aż się zeszklą. Dodaję
pieczarki i bez pokrywki smażę aż odparuje większość
wody, po czym dodaję
masło i przykrywam patelnię.
Śmietankę mieszam dokładnie z
żółtkiem, wlewam do podduszonych
pieczarek, doprawiam sos
solą i
pieprzem do smaku. Można pod koniec duszenia dodać posiekaną
natkę pietruszki.
Przepis autorski.
