ßßß
Składniki:1 kg pomidorów (możesz użyć rożnych gatunków)2 średnie cebulepól papryczki chili2 ząbki czosnku (posiekane)1 l bulionu2 łyżki octu balsamicznegook 100 ml kwaśnej śmietanyoliwapłatki chili- opcjonalniesólpieprzbagietka/ ciabatta/ grzanki2 łyżeczki sezamu2 łyżeczki słonecznika- łuskanegoWykonanie:Pomidory pokrój w ćwiartki. Rozłóż je na macie do pieczenia, skrop oliwą, posyp tymiankiem i piecz ok 20 minut. W tym czasie cebulę pokrój w półplasterki i podsmaż na oliwie aż stanie się szklista. Na koniec dodaj posiekaną w kostkę papryczkę chili oraz czosnek. Zagotuj bulion. Gdy pomidory lekko się podpieką, odstaw je na chwilę żeby przestygły a następnie zdejmij z nich skórę. Zmiksuj pomidory z cebulą, czosnkiem i chili i dodaj do bulionu. Dodaj śmietanę (na początek rozprowadź śmietanę wraz z niewielką ilością zupy w szklance i dopiero dodaj całość do garnka). Przypraw do smaku solą i pieprzem. Dodaj ocet balsamiczny. Całość wymieszaj i zagotuj. Sezam i słonecznik upraż na suchej patelni. Zupę posyp płatkami chili, sezamem i słonecznikiem. Podawaj natychmiast po przygotowaniu.Smacznego!