Wykonanie
Czas nie jest moim sprzymierzeńcem... Mój syn postanowił nie spać już w ciągu dnia co kończy się tym, że jest wyjątkowo...nazwijmy to niezdecydowany. Zabawy w chcę- nie chcę i tak- nie są na porządku dziennym. Czasem trudno mi nadążyć. Minusem jest to, że nie mam już tych 2 godzin na to żeby coś przygotować na obiad albo żeby po prostu odpocząć. Plus jest taki że mój syn jest w gruncie rzeczy bardzo spokojnym dzieckiem i ostatnio odkrywa uroki samodzielnej zabawy. A ja? Szukam szybkich rozwiązań lub przynajmniej takich które nie wymagają ode mnie zbyt wiele pracy. A raczej "doskoku". Dziś krem z
pomidorów..tak, tak kolejny krem.. czyli po prostu zupa pomidorowa. Mój smak dzieciństwa. Moja babcia zawsze robi ją z domowym
makaronem i odkąd pamiętam zjadam niewyobrażalne ilość. Moja wersja nie smakuje jak zwykła pomidorówka. Jedząc ją przyszło mi na myśl, że jest bardzo...włoska.. Skąd skojarzenie? Jest aromatyczna, lekko pikantna i absolutnie inna niż ta do której jestem przyzwyczajona. Ale bardzo mi smakuje. Świetna raczej z grzankami lub grillowaną
bagietką niż z
ryżem czy
makaronem.

Składniki:1 kg
pomidorów (możesz użyć rożnych gatunków)2 średnie
cebulepól
papryczki chili2 ząbki
czosnku (posiekane)1 l
bulionu2 łyżki
octu balsamicznegook 100 ml kwaśnej
śmietanyoliwapłatki chili- opcjonalnie
sólpieprzbagietka/ ciabatta/ grzanki2 łyżeczki
sezamu2 łyżeczki
słonecznika- łuskanegoWykonanie:
Pomidory pokrój w ćwiartki. Rozłóż je na macie do pieczenia,
skrop oliwą, posyp
tymiankiem i piecz ok 20 minut. W tym czasie
cebulę pokrój w półplasterki i podsmaż na
oliwie aż stanie się szklista. Na koniec dodaj posiekaną w kostkę
papryczkę chili oraz
czosnek. Zagotuj
bulion. Gdy
pomidory lekko się podpieką, odstaw je na chwilę żeby przestygły a następnie zdejmij z nich skórę. Zmiksuj
pomidory z
cebulą,
czosnkiem i
chili i dodaj do
bulionu. Dodaj
śmietanę (na początek rozprowadź
śmietanę wraz z niewielką ilością zupy w szklance i dopiero dodaj całość do garnka). Przypraw do smaku
solą i
pieprzem. Dodaj
ocet balsamiczny. Całość wymieszaj i zagotuj.
Sezam i
słonecznik upraż na suchej patelni. Zupę posyp
płatkami chili,
sezamem i
słonecznikiem. Podawaj natychmiast po przygotowaniu.Smacznego!