Wykonanie
Mój dzisiejszy dzień byłby całkiem ok gdyby nie uporczywy, przeraźliwy i drażniący ból głowy. Właściwie trwający od wczoraj. Najchętniej zakopałabym się pod kołdrą. Ale niestety nie jest tak łatwo. Co dziwniejsze w takie dni moje
kubki smakowe wariują. Ewidentnie dzisiaj miałam ochotę na
mięso. A to nie często się zdarza. Wygrały klopsiki choć po głowie plątała mi się moussaka. Sos który przygotowałam na bazie ajwaru (chorwacka pasta z
bakłażana i
papryki) przypomniał mi Chorwację i zrobiło się w mojej kuchni przez to bardzo wakacyjnie. I poczułam się zdecydowanie lepiej. Zamiast ajwaru możecie spokojnie użyć
pomidorów i dodać np. trochę
papryczki chili. Nieskomplikowane i bardzo smacznie. Cieszę się, że są tak proste przepisy...

Składniki:500 g
mięsa mielonegomakaron spaghetti ok 100 g na osobęłyżeczka suszonego
rozmarynu (utartego w moździerzu)łyżeczka suszonego
tymiankułyżeczka
musztardy2 ząbki
czosnku1
cebula4 łyżki pasty ajwar (można użyć także
pomidorów w puszce)
sólpieprzolej (u mnie z pestek
winogron)Wykonanie:Do miski wrzuć
mięso. Dodaj
tymianek,
rozmaryn,
musztardę,
sól i
pieprz. Wymieszaj wszystko uformuj niewielkie klopsiki.
Skrop je
oliwą (obracaj nimi aby całe się nią pokryły), przykryj i wstaw do lodówki.
Cebulę pokrój w piórka a
czosnek w drobną kostkę. Podsmaż je na
oleju a gdy zmiękną dodaj ajwar. Przypraw do smaku. Na drugiej patelni rozgrzej odrobinę
oleju i smaż klopsiki aż lekko się podsmażą (będą złociste). Następnie wrzuć je do sos i całość gotuj na wolnym ogniu.
Makaron ugotuj wg instrukcji na opakowaniu tak aby był al dente. Zanim odcedzisz
makaron zachowaj ok pół szklanki
wody z gotowania
makaronu.
Makaron wrzuć znowu do garnka i dodaj trochę zachowanej
wody. Wymieszaj. Rozłóż na talerze i podawaj z klopsikami.Smacznego!