ßßß
Składniki:500 g mięsa mielonegomakaron spaghetti ok 100 g na osobęłyżeczka suszonego rozmarynu (utartego w moździerzu)łyżeczka suszonego tymiankułyżeczka musztardy2 ząbki czosnku1 cebula4 łyżki pasty ajwar (można użyć także pomidorów w puszce)sólpieprzolej (u mnie z pestek winogron)Wykonanie:Do miski wrzuć mięso. Dodaj tymianek, rozmaryn, musztardę, sól i pieprz. Wymieszaj wszystko uformuj niewielkie klopsiki. Skrop je oliwą (obracaj nimi aby całe się nią pokryły), przykryj i wstaw do lodówki. Cebulę pokrój w piórka a czosnek w drobną kostkę. Podsmaż je na oleju a gdy zmiękną dodaj ajwar. Przypraw do smaku. Na drugiej patelni rozgrzej odrobinę oleju i smaż klopsiki aż lekko się podsmażą (będą złociste). Następnie wrzuć je do sos i całość gotuj na wolnym ogniu. Makaron ugotuj wg instrukcji na opakowaniu tak aby był al dente. Zanim odcedzisz makaron zachowaj ok pół szklanki wody z gotowania makaronu. Makaron wrzuć znowu do garnka i dodaj trochę zachowanej wody. Wymieszaj. Rozłóż na talerze i podawaj z klopsikami.Smacznego!