Wykonanie

Ostatnio mój ulubiony obiad - jemy co najmniej raz w tygodniu:) Używałam różnych rodzajów dyni, ale najbardziej smakuje mi
dynia piżmowa (i najłatwiej się obiera i kroi). Polecam na szybki, bardzo sycący i pyszny obiad:)około 1 kg dynikilka plastrów dobrej jakości
boczkukilka gałązek świeżego
rozmarynu2 duże
cebule3 ząbki
czosnkumakaron spaghettiolejzioła prowansalskiesólpieprzZaczynamy od dyni, obieramy ze skóry, wyrzucamy miąższ i kroimy na małą kostkę (im mniejsza tym lepsza, bo szybciej się piecze). Wkładamy
dynię do głębokiej blaszki, polewamy
olejem i dobrze mieszamy. Następnie posypujemy
ziołami prowansalskimi i wkładamy gałązki
rozmarynu. Pieczemy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku, aż
dynia będzie miękka - ja lubię jak jest bardzo rumiana, bo dodaje więcej smaku. Następnie
dynię rozgniatamy widelcem na gładki sos. W międzyczasie gotujemy spaghetti al dente (nawet powiedziałabym, że w połowie surowy ja około 6 minut, bo inaczej jak dodamy do
makaronu to się przegotuje). Na jednej patelni smażymy
boczek, aż będzie chrupiący. Na drugiej patelni smażymy pokrojoną w kostkę
cebulę i
czosnek. Dodajemy nasz sos z dyni, dobrze mieszamy i doprawiamy dobrze
solą i
pieprzem. Następnie dodajemy spaghetti i znowu dobrze mieszamy. Podajemy w głębokich talerzach posypując
bekonem.Smacznego!O.