ßßß
Ostatnio mój ulubiony obiad - jemy co najmniej raz w tygodniu:) Używałam różnych rodzajów dyni, ale najbardziej smakuje mi dynia piżmowa (i najłatwiej się obiera i kroi). Polecam na szybki, bardzo sycący i pyszny obiad:)około 1 kg dynikilka plastrów dobrej jakości boczkukilka gałązek świeżego rozmarynu2 duże cebule3 ząbki czosnkumakaron spaghettiolejzioła prowansalskiesólpieprzZaczynamy od dyni, obieramy ze skóry, wyrzucamy miąższ i kroimy na małą kostkę (im mniejsza tym lepsza, bo szybciej się piecze). Wkładamy dynię do głębokiej blaszki, polewamy olejem i dobrze mieszamy. Następnie posypujemy ziołami prowansalskimi i wkładamy gałązki rozmarynu. Pieczemy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku, aż dynia będzie miękka - ja lubię jak jest bardzo rumiana, bo dodaje więcej smaku. Następnie dynię rozgniatamy widelcem na gładki sos. W międzyczasie gotujemy spaghetti al dente (nawet powiedziałabym, że w połowie surowy ja około 6 minut, bo inaczej jak dodamy do makaronu to się przegotuje). Na jednej patelni smażymy boczek, aż będzie chrupiący. Na drugiej patelni smażymy pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek. Dodajemy nasz sos z dyni, dobrze mieszamy i doprawiamy dobrze solą i pieprzem. Następnie dodajemy spaghetti i znowu dobrze mieszamy. Podajemy w głębokich talerzach posypując bekonem.Smacznego!O.